Videopelien käyttäjäkokemus - Mäenpää, Jannika (2022)
Tämän tutkielman aiheena on videopelit ja niiden käyttäjäkokemus. Videopelit ovat saavuttaneet globaalit markkinat, niiden parissa liikkuu miljardeja euroja, ja ne ovat monelle arkipäivää. Käyttäjäkokemus on tärkeä osa pelin pelattavuutta ja siitä nauttimista, ja on tärkeää tutkia asioita, jotka vaikuttavat pelin pelikokemukseen. Tutkimalla näitä asioita voidaan videopelejä kehittää entistä tehokkaammin käyttäjäystävällisemmiksi. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa käsitellään ensin videopelejä ja niiden määritelmää, sitten käyttäjäkokemusta ja lopulta videopelien käyttäjäkokemusta ja sen mittaamista. Tutkielmassa käytiin läpi usea aiempi tutkimus, joiden perus-teella löydettiin yhteisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat pelikokemukseen. Tutkimuksen tuloksena voidaan huomata monen asian vaikuttavan videopelien käyttäjäkokemukseen kokonaisuutena, kuten käyttöliittymän suunnittelun, flow’n ja sitoutumisen tai pelin sosiaalisuuden vaikutus. Tutkielman neljännessä kappaleessa on taulukko, johon on kerätty tärkeimmät käyttäjäkokemukseen vaikuttavat asiat. Tutkielma auttaa pelinkehittäjiä huomaamaan tärkeimmät osa-alueet pelin nautittavuuden kannalta, ja siten he voivat kehittää yhä parempia videopelejä tulevaisuudessa.