Alle kolmevuotiaiden lasten siirtymien pedagogiset mahdollisuudet varhaiskasvatuksen opettajien kokemana - Vestman, Riikka (2022)
Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella alle kolmevuotiaiden lasten siirtymien pedagogisia mahdollisuuksia varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia alle kolmevuotiaiden lasten siirtymistä varhaiskasvatuksessa. Tavoitteena oli löytää vastauksia siihen, kuinka paljon siirtymille annetaan pedagogista arvoa ajatellen laadukasta varhaiskasvatusta. Tutkimuksessa etsittiin myös vastauksia siihen, kuinka paljon aikaa varhaiskasvatuksen opettajat käyttävät siirtymien pedagogiseen suunnitteluun, kuinka paljon he arvostavat siirtymiä pedagogisesta näkökulmasta ja miten he huomioivat lasten tarpeet siirtymissä suunnitellusti. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Analyysimenetelmänä toimi sisällönanalyysi, jonka kautta aineistosta luotiin teoreettinen kokonaisuus. Tutkimusaineisto kerättiin tammikuussa 2022 Webropol kyselyohjelman kautta. Kysely jaettiin varhaiskasvatuksen opettajina yli puoli vuotta työskennelleille. Varhaiskasvatuksen opettajien vastauksista kuvastuu siirtymien arvostaminen ja niiden arvon hyödyntäminen varhaiskasvatuksen toteutuksessa. Siirtymien suunnittelu varhaiskasvatuksen opettajan omalla SAK-ajalla (suunnittelu, arviointi ja kehittäminen) tai yhdessä tiimin suunnitteluajalla tuotti siirtymiin rauhallisuutta ja lasten yksilöllistä kohtaamista, lapsen kiinnostuksen kohteet huomioiden. Siirtymiä ei kuitenkaan ollut aina mahdollista toteuttaa suunnitellusti ja varsinkin kokeneiden varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta siirtymät saatettiin suunnitella itse tilanteessa, itse hetkessä tapahtuen.