Financial impacts of environmental management system in private companies : systematic literature review - Uimonen, Katja (2022)
Ympäristöjohtamisjärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden parantaa yrityksen taloudellista suoritusta. Lukuisat tutkimukset koittavat selvittää sertifioidun tai sertifioimattoman ympäristöjohtamisjärjestelmän vaikutuksia yrityksen taloudelliseen suoritukseen ja kannattavuuteen. Löydökset ovat monelta osin vaihtelevia ja epäselviä. Tämä systemaattinen kirjallisuuskatsaus selvittää aiempiin tutkimuksiin pohjautuen, mitä taloudellisisa mittareita on käytetty arvioitaessa ympäristöjohtamisjärjestelmän implementoinnin vaikutuksia yrityksen taloudelliseen suoritukseen, pohjautuvatko tutkimukset faktoihin vai haastatteluihin ja näkemyksiin, millaisia empiirisiä löydöksiä on tehty kyseisten taloudellisten mittarien ja ympäristöjohtamisjärjestelmän välillä, sekä millaisia taloudellisia mittareita on mahdollisesti jätetty tutkimuksissa huomioimatta. Linjassa aiempien tutkimusten kanssa, tämäkin tutkimus löysi vaihtelevan, joskin hieman positiviisen korrelaation ympäristöjohtamisjärjestelmän ja taloudellisen suorituksen välillä. Löydöksien mukaan yksi suurimmista haasteista viimeaikaisessa tutkimuksessa on ollut taloudellisten mittarien epäjohdonmukainen ja vaihteleva käyttö, sekä vaikutusmekanismien moninainen tulkinta. Tämä yhdistettynä näkemyspohjaisiin ja itse raportoituihin mittareihin on johtanut rajalliseen ymmärrykseen syy-seuraussuhteista ympäristöjohtamisjärjestelmän ja yrityksen taloudellisen suorituksen välillä. Tämä tutkimus tarjoaa hyvän ymmärryksen viimeaikaisissa tutkimuksissa käytetyistä taloudellisista mittareista, vaikutusmekanismeista ja tiedonkeruumenetelmistä sekä tutkimusten rajoitteista. Tutkimus todistaa, että jatkotutkimusta tarvitaan etenkin yksityiskohtaisista linkityksistä ja vaikutusmekanismeista ympäristöjohtamisjärjestelmän ja yrityksen taloudellisen suorituksen välillä, yrityksen päätöksentekoa tukevan tiedon tuottamiseksi.