Korisliigaseura Helsinki Seagullsin yleisöprofiili, yleisön motiivit ja mielipiteet seuran kotiottelutapahtumasta - Valkama, Juuso (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin Korisliigaseura Helsinki Seagullsin kotiotteluyleisöä. Tarkoituksena oli kartoittaa Seagullsin yleisöprofiilia, yleisön motiiveja ja mielipiteitä seuran kotiottelutapahtumasta määrällisin tutkimusmetodein. Suomessa koripalloyleisöön kohdistunut tieteellinen tutkimus on ollut kauttaaltaan hyvin vähäistä, mikä perusteli tutkimuskohteen valintaa. Yleisötutkimuksen tekeminen ajoittui haasteelliseen ajankohtaan globaalin covid-19 pandemian takia asetettujen yleisörajoitusten vuoksi. Korisliigaa pelattiin kuitenkin normaalisti yleisön edessä keväällä 2022, mikä mahdollisti tutkimuksen toteuttamisen. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostui urheilun seuraamisesta ja penkkiurheilusta. Kyseessä oli määrällinen kyselytutkimus, jossa tutkimusotos koostui Korisliigakaudella 2021–2022 ylemmän jatkosarjavaiheen Helsinki Seagullsin kotiotteluissa käyneistä katsojista (n=435). Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella maaliskuussa 2022. Se analysoitiin IBM SPSS Statistics -tilasto-ohjelmalla, jossa hyödynnettiin pääsääntöisesti ristiintaulukointia. Tutkimukseen osallistuneista 58 prosenttia oli miehiä ja 41 prosenttia naisia. Ikäjakaumaltaan vastaajat painottuivat keski-ikäisiin ja sitä iäkkäämpiin ikäluokkiin. Huomattavan suuri osa katsojista (65 %) oli korkeakoulutettuja. Katsojat olivat pääsääntöisesti hyvätuloisia työelämän piiriin kuuluvia. Suurin osa katsojista oli Helsingissä tai muualla pääkaupunkiseudulla asuvia ja noin puolet omasi omakohtaisen koripallotaustan urheiluseurasta. Seagullsfaneiksi tai -kannattajiksi identifioituneiden katsojien määrä oli tutkimuksessa verrattain pieni. Tärkeimmät syyt Seagullsin kotiotteluun saapumiselle olivat viihde, koripallo-ottelun jännittävyys ja rentoutuminen arjen toimista. Merkityksellisimpinä asioina otteluissa pidettiin tasoltaan laadukasta ottelua, rehtiä peliä sekä pelaajien yritteliäisyyttä. Eniten tyytyväisyyttä Seagullsin ottelutapahtumassa saivat osakseen Seagullsin pelaajamateriaali ja ottelun kokonaistunnelma. Ajankohtainen tutkimustieto kotimaisesta koripalloyleisöstä luo sekä Helsinki Seagullsille että muille koripallon parissa operoiville toimijoille mahdollisuudet kehittää toimintaansa yleisön toiveita ja mielipiteitä vastaavaan suuntaan.