Financial literacy and mortgage lender selection : evidence from Finland - Keinänen, Veikka (2022)
Rahoitusmarkkinoiden ja -instituutioiden viimeaikainen kehitys asettaa entistä suuremmat vaatimukset kuluttajan talousosaamiselle ja talouslukutaidolle. Viime aikoina talouslukutaito onkin alkanut saamaan huomiota niin politiikassa kuin akateemisessa tutkimuksessakin. Kaikesta huolimatta tutkimus talouslukutaidon vaikutuksesta yhteen kuluttajan merkittävimmistä taloudellisista päätöksistä, asuntolainan valintaan, on edelleen vähäistä. Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee talouslukutaidon vaikutuksia asuntolainapankin ja -tarjouksen valintaan. Tutkielmassa esitellään neljä limited dependent variable -malliperheen tilastollista mallia käyttäen suomalaisilta asuntovelallisilta kerättyä kyselytytkimusaineistoa. Mallien avulla selitetään talouslukutaidon vaikutuksia kuluttajan todennäköisyyteen kilpailuttaa asuntolainansa, sekä sitä, kuinka merkittäväksi tekijäksi hakija kokee erilaiset lainatarjouksen ominaisuudet ja millä perusteella vastaaja lopulta päätyi valitsemaan pankkinsa. Empiiristen tulosten perusteella talouslukutaitoiset asuntovelalliset kykenevät paremmin tulkitsemaan lainatarjoukseen liittyviä rahallisia etuja ja ehtoja, ja päätyvät täten valitsemaan asuntolainapankkinsa edullisimman tarjouksen perusteella. Heikomman talouslukutaidon omaavat asuntovelalliset taas antavat enemmän painoarvoa muille pankin tarjoamille rahoituspalveluille ja seikoille, jotka eivät suoraan liity haettavan asuntolainan ehtoihin. Heikomman talousosaamisen omaavat asuntovelalliset siis todennäköisesti arvostavat rahoituspalveluiden keskittämisen tuomaa helppoutta. Tutkielmassa annetaan ehdotuksia, kuinka suomalaiset pankit pystyisivät paremmin auttamaan heikon talouslukutaidon omaavia kuluttajia tekemään rationaalisempia päätöksiä asuntolainaa valitessaan. Kaiken keskiössä on vastuullinen ja selkeä viestintä.