"Politiikka on politiikkaa, me keskitymme urheiluun" : diskurssianalyyttinen tutkielma poliittisiin ulottuvuuksiin liittyvästä uutisoinnista Helsingin Sanomissa Barcelonan 1992 ja Tokion 2020 kesäolympialaisissa - Häkli, Tuomas (2022)
Urheilun, politiikan ja median keskinäinen suhde on ollut modernin kansainvälisen kilpaurheilun muotoutumisesta lähtien tiivis. Tässä liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielmassa tutkitaan olympialaisiin liittyvien poliittisten ulottuvuuksien käsittelyä Helsingin Sanomissa. Tarkastelun kohteena on Barcelonan 1992 ja Tokion 2020 kesäolympialaisiin liittyvä uutisointi. Tutkielmassa analysoidaan sitä, millaista näitä olympialaisia käsittelevä uutisointi on tyyliltään. Lisäksi tutkielmassa verrataan tämän uutisoinnin sisällössä tapahtuneita muutoksia kisojen välillä. Tutkielman teoreettis-metodologinen viitekehys rakentuu politiikan käsitteen ja diskurssianalyysin teorian varaan. Politiikan käsitteen laaja määritelmä toimii aineiston valinnan ja analyysin taustateoriana. Aineisto koostuu Barcelonan 1992 (n=30) ja Tokion 2020 (n=37) politiikkaa käsittelevistä olympiauutisista Helsingin Sanomien printtilehdessä. Aineiston analyysi pohjautuu Barcelonan 1992 olympiauutisointi on tyyliltään pääosin neutraalia ja raportoivaa. Olympialaisista kirjoittavat toimittajat eivät ota vahvasti kantaa politiikkaan liittyviin aiheisiin. Tämän sijaan toimittajat keskittyvät välittämään informaatiota olympiatapahtumista. Yksittäisissä mielipideteksteissä toimittajat esittävät myös kriittisiä kannanottoja olympialaisiin liittyvistä poliittisista aiheista, mutta keskimäärin uutisointi on olympialiikkeen legitimiteettiä tukevaa. Tokion 2020 olympiauutisointi on kriittisempää ja moniäänisempää. Toimittajat ottavat selkeästi enemmän kriittisiä kantoja politiikkaan liittyviin aiheisiin. Tämän lisäksi uutisoinnissa pääsevät ääneen lukuisat asiantuntijat, jotka tuovat uutisointiin vakuuttavaa analyyttisyyttä. Tokion olympialaisten uutisointi suhtautuu olympialiikkeen nykyiseen asemaan kriittisesti. Tutkielman perusteella Helsingin Sanomien urheilujournalismi on muuttunut kriittisemmäksi. Journalismi täyttää aiempaa paremmin tehtäväänsä vallan vahtikoirana. Olympialiikkeen toimintaa kyseenalaistetaan monin tavoin. Kuitenkin myös Tokion olympiauutisoinnissa on nähtävillä selkeitä puutteita kritiikin näkökulmasta. Journalismista puuttuu lähdekriittisyys. Toimittajat eivät kyseenalaista haastattelemiensa henkilöiden näkökantoja. Lisäksi olympiatapahtuman tuhoisat vaikutukset ympäristölle jäävät vähäiselle huomiolle uutisoinnissa.