Perusterveydenhuollon fysioterapeuttien kokemuksia suoravastaanottotoiminnasta ja -työstään - Tuomilehto, Marjo; Potila, Jutta (2022)
Fysioterapeuttien suoravastaanotolla tarkoitetaan toimintamallia, jossa asiakkaalla on mahdollisuus hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärin lähetettä. Suomessa fysioterapeutin suoravastaanoton toimintamalli on ollut perusterveydenhuollossa käytössä reilun vuosikymmenen ajan ja toiminta on yleistynyt myös maailmanlaajuisesti. Vaikka suoravastaanottotoiminnan hyötyjä on tutkittu monipuolisesti, ovat fysioterapeuttien omat äänet ja kokemukset toiminnasta jääneet taka-alalle. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa fysioterapeuttien kokemuksia suoravastaanottotoiminnasta ja - työstään perusterveydenhuollon kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä suoravastaanottotoimintaan liittyvistä kokemuksista. Tietoa voidaan hyödyntää suoravastanottotoiminnan ja koulutuksen kehittämisessä.