Summary: | Tutkielma esittelee YouTube-alustan kävelyvideoita ilmiönä sekä tarkastelee paikan rakentumista videoiden kommenttiosioissa perusmuotoisen diskurssianalyysin avulla. Millainen on kansainvälisen katsojajoukon Pariisi, Kööpenhamina tai Lontoo tai niiden osa-alueet? Lisäksi avataan videoiden merkityksiä ja katsomisen motiiveja.
Paikkaa tarkastellaan Doreen Masseyn tavoin sosiaalisesti rakentuvana, liikkeessä olevana, ei-pysyvänä. Paikan voi nähdä globaalisti muotoutuvana: yhteisöön kuuluvat niin paikkaa muistelevat, paikassa asuvat kuin paikasta haaveilevat. Kommentit peilautuvat muun muassa Gernot Böhmen ajatuksiin kaupunkien tunnelmasta.
Analyysi tuo esiin paikkojen ominaispiirteitä, paikkoihin kiintymystä sekä kaupunkien vetovoimatekijöitä. Videoiden paikat erottautuvat toisistaan niin tunnelmassa kuin materiaalisilta ominaisuuksiltaan. Tulokset vahvistavat käsitystä, että paikat ja kaupungit ovat syvästi merkityksellisiä ihmisille.
Tutkielma paljastaa myös videoiden mahdollisuudet niin ajanvietteenä kuin matkustuksen tapana, sekä kaupunkisuunnittelun apuna ja paikkasuhdetta vahvistavana. Tiedetään, että mitä vahvempi tunneside paikkoihin on, sitä parempaa huolta niistä pidetään. Videot purkavat monella tapaa myös esteellisyyttä.
|