Urheilijat esikuvina : Urheilugaalassa Vuoden esikuvaksi valittujen näkemyksiä ja kokemuksia esikuvan roolista - Haapasalo, Iris (2022)
Esikuvien yhteiskunnallinen merkittävyys tunnistetaan ja mainitaan arkipuheissa, otsikoinneissa ja lukuisissa muissa yhteyksissä jatkuvasti. Urheilussa esiintyviä esikuvia pidetään esimerkillisinä liikunnallisiin elämäntapoihin ja muihin hyveellisinä pidettyihin ominaisuuksiin ohjaavina toimijoina erityisesti lapsille ja nuorille. Esikuvallisuutta onkin tutkittu pääsääntöisesti vastaanottajanäkökulmasta. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin esikuvallisuutta esikuvien näkökulmasta pyrkien selvittämään heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan esikuvan roolista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena kuutta Urheilugaalassa Vuoden esikuva -palkinnon vastaanottanutta urheilijaa haastatellen. Haastattelut toteutettiin teemahaastattelun metodein ja tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin ja teemoittelun keinoin. Tutkimuksen teoriaosuus perustuu aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen ja aiempaan esikuvatutkimukseen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että esikuvallisuuteen liitetään positiivisia mielleyhtymiä heidän toimiessaan esimerkillisellä tavalla tarjoten myönteisiä roolimalleja ihmisille. Erityisesti samaistuttavuus nähdään keskeisenä esikuvallisuuteen liitettävänä piirteenä. Urheilijat kokevat esikuvana toimimisen automaattisena osana toimintaansa, jolloin esikuvallisuutta ei tule juurikaan mietittyä. Oma asema esikuvana kuitenkin tiedostetaan. Sen mukana koetaan tulevan myös velvollisuus ja vastuu vaikuttaa sekä toimia aktiivisesti tärkeänä pidettyjen asioiden edistäjänä. Esikuvan asemaan nousemisessa urheilumenestys ja median rooli koetaan merkittäväksi. Media nähdään valtaa omaavana toimijana, mutta myös alustana, joka mahdollistaa aktiivisen toimijuuden ja yhteiskuntavastuun toteuttamisen. Perinteinen urheilun huippusuorituksiin perustuva urheilusankaruus on väistynyt ja tilalle ovat nousseet monipuoliset esikuvat, joihin kohdistuu eriytyneitä odotuksia ja velvollisuuksia koskien heidän ominaisuuksiaan ja kannanottojaan yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttajina. Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja murrokset haastavat esikuvia toimimaan entistä aktiivisemmin ja oma-aloitteisemmin. Esikuvallisuuden syntyminen ja ylläpitäminen ei ole pelkästään perinteisen median tehtävä, sillä erityisesti sosiaalisen median kautta siihen osallistuvat esikuvat itse.