Työikäisten muistisairaiden toimintakyvyn tukeminen päivätoiminnalla - Koponen, Maria (2022)
Tämän maisterintutkielman tavoitteena on kerätä työikäisten muistisairaiden päivätoimintaan liittyvää tietoa sekä erityisesti heidän omia ajatuksiaan aiheesta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia kokemuksia työikäisillä muistisairailla on päivätoiminnasta ja miten päivätoiminta voi tukea työikäisten muistisairaiden toimintakykyä. Tutkielmani on laadullinen tutkimus, ja tutkielmani metodologisena taustana sovelsin fenomenologista lähestymistapaa. Tutkielman aineiston muodostaa kuusi työikäisen muistisairaan teemahaastattelua. Aineiston analyysissa hyödynsin laadullista sisällönanalyysiä. Aineiston valossa päivätoiminnalla on potentiaalia olla merkityksellinen ja toiminnallinen osa sairastuneen arkea, mutta päivätoiminnassa on myös kehitettävää. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että päivätoiminta pystyi tukemaan sairastuneiden toimintakykyä ja sen eri osa-alueita. Päivätoiminta voi sisältää liikuntaa ja erilaisia aktiviteetteja turvallisessa ympäristössä. Lisäksi päivätoiminta on itsessään sosiaalinen tapahtuma mahdollistaen esimerkiksi vertaistuen. Tästä huolimatta päivätoimintaa olisi syytä kehittää enemmän jokaisen yksilön tarpeita vastaavaksi. Keskeistä on, että palvelut suunniteltaisiin yksilön näkökulmasta, eikä tietyille ihmis- tai sairausryhmille. Etenevissä muistisairauksissa sairastuneen tarpeet ovat moninaisia ja jatkuvassa muutoksessa, mikä vaatii laadukasta palvelujärjestelmää, jotta muistisairaiden hoito ja tuki olisi mahdollisimman vaikuttavaa