Massadata ja informaation yksityisyyden sääntely vakuutusalalla : haastattelututkimus - Mäkelä, Arttu (2022)
Digitaalisessa muodossa olevan datan määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenten aikana, ja organisaatiot toimialasta riippumatta pyrkivät löytämään suurista datajoukoista päätöksentekoa tukevaa merkityksellistä informaatiota. Vakuutusalalla on erityisen suuri potentiaali massadatan hyödyntämisessä toimialan erityispiirteiden, kuten datapainotteisuuden vuoksi. Suuren potentiaalin rinnalla myös hyödyntämisessä esiintyy myös merkittäviä haasteita. Massadatalle ominaisten piirteiden lisäksi haasteita aiheuttaa informaation yksityisyyden sääntely, kuten Euroopan Unionin yleinen tietosuoja-asetus. Tämän tutkielman tarkoitus on kartoittaa massadatan käyttöä, hyödyntämisen potentiaalia sekä käytössä esiintyviä haasteita vakuutusalalla. Lisäksi tutkielmassa selvitetään informaation yksityisyyttä koskevan sääntelyn vaikutuksia datan käyttöön vakuutusalalla. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi kysymyksiin pyritään vastaamaan teemahaastatteluilla, joissa haastateltiin vakuutusalalla toimivia data-analytiikan asiantuntijoita. Haastattelujen pohjalta tunnistettiin massadatan hyödyntämisen potentiaali ja nykytila vakuutusalalla, sekä hyödyntämisen keskeisimmät haasteet. Lisäksi tunnistettiin informaation yksityisyyteen liittyvän sääntelyn keskeisimmät vaikutukset. Massadatan potentiaali vakuutusalalla on suuri, mutta siihen kohdistetut odotukset eivät ole toistaiseksi realisoituneet. Keskeisimmät hyödyntämisen haasteet liittyvät datan ominaisuuksiin, datan saatavuuteen sekä resursseihin. Informaation yksityisyyttä koskeva sääntely nähdään tarpeellisena ja ajantasaisena nykypäivän dataympäristössä. Aiemmasta kirjallisuudesta poiketen tutkielmassa tunnistettiin vakuutusalan erityispiirteeksi korostunut tarve datan käsittelyn läpinäkyvyydelle, sekä havaittiin että kolmansien osapuolten rajoitukset vaikeuttavat datan saantia enemmän kuin informaation yksityisyyden sääntely.