Summary: | Olen kirjoittajana tuntenut usein huonoa omaatuntoa siitä, että kirjoittaminen, jota kuitenkin rakastan, on minulle ajoittain niin vaikeaa. Miksi prosessi tökkii, mieli harhailee ja kaikenmaailman sitkut ja mutkut tuntuvat menevän kirjoittamisen edelle? Ja miten ne saisi hallintaan?
Lähtökohtani ja motiivini tämän tutkimuksen tekemiselle olivat alun perin henkilökohtaisia, koska halusin löytää ratkaisun ongelmiini. Minua kiinnosti myös selvittää, millaisia ongelmia muilla kirjoittajilla on ja kuinka he ovat niitä ratkaisseet. Tutkimusaiheeni syntyi, kun yhdistin tähän pohdintaani ajatuksen terapeuttisen kirjoittamisen hyödyntämisestä kirjoittamisprosessin ongelmien ratkaisemissa. Terapeuttinen kirjoittaminen on todettu yksinkertaiseksi ja tehokkaaksi menetelmäksi yksilön terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen.
Tutkimukseni tärkeimmäksi tutkimuskysymykseksi nousi tutkimuksen edetessä: Miten terapeuttinen kirjoittaminen voisi tukea kirjoittajaa hänen työprosessissaan?
Hankin tärkeimmän tutkimusaineistoni kirjoittajille suunnatun kyselylomakkeen avulla. Kyselyllä selvitin, millaisia ajatuksia kirjoittajilla on omista työprosesseistaan ja niiden ongelmista sekä mitä kirjoittajat ajattelevat terapeuttisen kirjoittamisen yhdistämisestä omaan prosessiinsa. Koska tutkimusaihe oli uusi, lähestyin tutkimusaihettani grounded theoryn, aineistolähtöisen teorian, ja sen menetelmien avulla. Yhdistämällä analyysien kautta saamani tulokset ja tekemäni tulkinnat jo olemassa olevaan tietoon, sain muodostettua oman teorian tutkimusaiheestani.
Tutkimukseni ja teoriani osoittavat kirjoittajien omaavan sellaisia taitoja ja vahvuuksia, jotka kannattaisi valjastaa myös oman mielen kerrosten tutkimiseen. Terapeuttisen kirjoittamisen avulla kirjoittaja voi tutkia ajatuksiaan ja tunteitaan, muokata mielensä ja identiteettinsä haitallisia rakenteita ja päästä eroon esimerkiksi peloistaan. Eheä identiteetti ja mielen tasapaino mahdollistavat luovuuden ja mielikuvituksen optimaalisen toiminnan lisäksi myös flow-tilan kokemisen useammin.
Tutkimukseni toi esiin myös selkeitä tiedollisia puutteita terapeuttiseen kirjoittamiseen liittyen.
Toivon tutkimukseni ja muodostamani teorian antavan selventävän näkemyksen aiheesta ja hyvät suuntaviivat mahdollisen jatkotutkimuksen tekemiseen. Ennen kaikkea toivon muidenkin kirjoittajien hyödyntävän potentiaaliaan terapeuttisen kirjoittamisen mahdollisuuksien parissa.
|