Kiertotalouden digitaaliset teknologiat - Shah-Aga, Said-Aga (2022)
Tämän pro gradu tutkielman aiheena on digitaaliset teknologiat kiertotaloudessa. Nykyiset kulutustottumukset aiheuttavat maapallon resurssien vähenemisen, minkä vuoksi ratkaisuja kestävälle kehitykselle etsitään ahkerasti. Kiertotalouden on sanottu olevan ratkaisu maapallon raaka-aineiden rajallisuuteen. Digitaaliset teknologiat edistävät kiertotalouden käyttöönottoa ja tulevaisuudessa tietojärjestelmien merkitys kiertotaloudessa kasvaa. Järjestelmien yhteensovittamisessa tulee kuitenkin esteitä, sillä kaikki järjestelmät luodaan suomessa tilauksesta ja yksi järjestelmätoimittaja yleensä toimittaa koko paketin. Nykyisin tietojärjestelmät ovat useammin pilvipohjaisia, minkä vuoksi tärkeää on saada ne sopimaan yhteen, koska tiedon täytyy liikkua oikea-aikaisesti oikeaan järjestelmään. Pilvipalvelut kuuluvat yhtenä osana digitaalisiin teknologioihin kiertotaloudessa, mutta kiertotaloudessa käytettävät teknologiat eivät kuitenkaan rajoitu pilvipalveluihin. Kiertotaloudessa käytetään neljännen teollisen vallankumouksen teknologioita kuten IoT-laitteita, big data -analytiikkaa ja kyberfyysisiä järjestelmiä. Kiertotaloudessa tarkoituksena on pitää materiaalit kierrossa mahdollisimman pitkään sekä tuoda mahdollisimman vähän neitseellisiä raaka-aineita kiertoon. Kiertotalouden kierron pidentäminen kattaa sekä fyysiset- että biologiset raaka-aineet, mutta tässä tutkielmassa keskitytään vain fyysisten materiaalien kiertoon. Tutkielmassa käydään myös pikaisesti läpi mosaiikkiarkkitehtuuri sekä makropalvelut, sillä ne voivat olla olennainen osa järjestelmätoimitustapaa tulevaisuudessa. Tiedon joustava liikkuvuus optimoi tavaran kiertoa. Tämän tutkielman empiirinen osio suoritettiin monitapaustutkimuksena. Ensimmäisessä tapauksessa selvitettiin kiertotalouden nykytilanne. Toisessa tapauksessa analysoitiin opiskelijoiden ratkaisuja kiertotaloutta varten. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tällä hetkellä kiertotalouden potentiaalista käytetään vain murto-osa. Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että kiertotaloutta voidaan edistää rakentamalla kiertotalouden periaatteet yritysten liiketoiminnan sisälle. Digitaaliset teknologiat tulevat olemaan avainasemassa yritysten välisessä kiertotaloutta edistävässä yhteistyössä.