”Vihaa ja raivoa kaduilla, kauppojen ryöstelyä, palaneita rakennuksia ja poliisiautoja” : Black Lives Matter -liike suomalaismedioiden uutisissa kesällä 2020 - Saarikoski, Tiitu (2022)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, kuinka kesän 2020 maailmanlaajuisia rasismin ja poliisiväkivallan vastaisia Black Lives Matter -mielenosoituksia kuvattiin suomalaisessa uutismediassa. Tutkielmassa tarkastellaan lisäksi sitä, kuinka mustia poliisiväkivallan uhreja kuvataan uutisissa, ja miten rasismia käsiteltiin mediassa kesällä 2020. Tutkimuksen aineistona toimivat Ylen, MTV:n ja Helsingin Sanomien BLM -liikettä, poliisiväkivaltaa ja rasismia käsittelevät uutisartikkelit touko- kesä- ja heinäkuulta 2020. Aineistoa analysoitiin kriittisen diskurssianalyysin näkökulmasta. Analyysin tukena toimi aiempi tutkimus mielenosoituksien mediarepresentaatiosta, poliisiväkivallan uhrien kuvauksesta, sekä rasismin käsittelystä suomalaisessa mediassa. Aineistossa näkyivät hyvin selkeästi protestiparadigmaksi kutsutut mielenosoitusuutisoinnille tyypilliset negatiiviset uutisointikäytännöt, kuten mielenosoitusten kehystäminen mellakoinnin kautta, mielenosoittajien demonisoiminen, virallisten lähteiden käyttö ja protestin uskottavuuden kyseenalaistaminen. Suomessa järjestettyjen mielenosoitusten uutisointi erosi selkeästi Suomen ulkopuolella järjestettyjen mielenosoitusten uutisoinnista: suomalaisia mielenosoituksia kuvattiin huomattavasti positiivisemmin, ja myös BLM-aktivistit pääsivät uutisissa ääneen. Poliisiväkivaltauutisissa toistuivat kuvaukset mustien uhrien käytöksestä, päihteidenkäytöstä ja terveydentilasta. Poliisiväkivallan uhreista tehdään uutisissa kielellisin keinoin aktiivisia toimijoita, kun taas poliisin rooli jää passiiviseksi. Osaan uutisista on upotettu silminnäkijävideoita, joita esitellään sensaatiomaiseen tyyliin. Rasismia käsiteltiin kesällä 2020 uutismedioissa poikkeuksellisen paljon ja monipuolisesti. Keskusteluun nousivat myös aiheet, jotka on perinteisesti sivuutettu suomalaisessa rasismikeskustelussa, kuten Suomen kolonialistinen historia ja romaneihin ja saamelaisiin kohdistettu sorto. Rasismin käsittely on uutisissa kuitenkin kaksijakoista, ja uutisissa saatetaan myös esimerkiksi vähätellä suomalaisen yhteiskunnan rasismia.