Suomenlinnan suuret ja pienet kertomukset - Iso-Kokkila, Katariina (2022)
Tämän tutkielman aiheena on merilinnoitus Suomenlinnan narratiivinen rakentuminen. Suomenlinnasta kerrottuja narratiiveja tarkasteltiin suurten ja pienten kertomusten käsitteiden valossa, jonka lisäksi kategoria-analyysia käytettiin selvittämään mihin kulttuurisiin teemoihin narratiiveilla halutiin viitata. Narratiivit ovat tässä tutkimuksessa keinoja liittää menneisyys nykyaikaan ja tuoda esille asioita menneisyydestämme, joita pidämme tärkeinä. Tutkimusaineistona olivat erilaiset Suomenlinnasta kertovat tulkinta-alustat, kuten museoiden näyttelytekstit, alueelta saatavissa olevat esiteet, sekä alueen infotaulut ja erilaiset kyltit. Tutkielmassa esitellään kenttätöiden yhteydessä otetuttuja valokuvia eri tulkinta-alustoista, kuten opastekylteistä, museoiden opastetauluista, sekä kerätyistä esitteistä. Ne auttavat lukijaa visualisoimaan sen, mistä tutkielmassa puhutaan. Aineiston metodologiset lähtökohdat olivat kontekstoiva lähiluku, sekä kategoria-analyysi. Kontekstoiva lähiluku auttaa hahmottamaan narratiivit laajemmissa kulttuurisissa yhteyksissään ja kategoria-analyysi tuo esille mitä teemoja ja aiheita kyseisissä narratiiveissa on haluttu korostaa. Aineistossa ilmenee Suomenlinnasta kerrottu suuri kertomus, joka on alueen kehityskaari sotilastukikohdasta suomalaiseksi kulttuuriperintökohteeksi ja yhdeksi Helsingin kaupunginosista. Tämän lisäksi aineistosta ilmenee kaksi pienempää kertomusta, joista ensimmäinen kertoo siitä, millaista alueella on ollut elää ja toinen taas siitä, millainen Suomenlinnan ensimmäisen pääarkkitehdin Augustin Ehrensvärdin persoona oli. Näitä kertomuksia tuetaan ja oikeutetaan kategorioiden avulla, joita käytetään saavuttamaan tiettyjä päämääriä ja saamaan lukija tulemaan tiettyihin johtopäätöksiin. Tutkimuksesta voidaan päätellä, että Suomenlinnan narratiivisesta rakentumisesta voidaan havaita yksi suuri ja kaksi pienempää kertomusta. Suomenlinnan erilaiset aikakerrostumat antavat mahdollisuuden kertoa alueesta monia erilaisia kertomuksia ja merkityksellistää monia erilaisia tapahtumia, jotka voidaan sitten tuoda suuren yleisön tietoisuuteen. Kategoriat auttavat rakentamaan ja oikeuttamaan näitä kertomuksia