Working memory in adults with documented childhood dyslexia - Järvimäki, Veronica; Nyblom, Vilja (2022)
Työmuistin on havaittu olevan yhteydessä lukutaitoon ja dysleksiaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tarkemmin työmuistisuoriutumisen ja dysleksian yhteyttä aikuisuudessa. Tutkimukseen kuului Niilo Mäki Instituutin klinikka-aineistosta rekrytoitu dysleksiataustaisten aikuisten ryhmä (n = 30), sekä kontrolliryhmä (n = 26). Dysleksiataustaiset tutkittavat jaettiin dysleksian jatkuvuuden perusteella jatkuneen dysleksian ryhmään (n = 24) ja kompensoituneen dysleksian ryhmään (n = 6). Raja-arvo muodostettiin kahden lukutestin (Tunturilappi-teksti ja Vinnittäjiä tenkoja -pseudosanateksti) pisteiden perusteella. Työmuistisuoriutumista arvioitiin seitsemällä työmuistimittarilla (Numerosarjat eteenpäin, Numerosarjat taaksepäin ja Numerosarjat järjestyksessä, Laskutehtävät, Kirjain-numerosarjat, Corsi eteenpäin ja Corsi taaksepäin). Ryhmien välisiä eroja tarkasteltiin käyttämällä Mann-Whitneyn U-testiä parittaisten vertailujen tekemiseen. Tulokset osoittivat, että henkilöt, joilla dysleksian katsottiin jatkuneen aikuisuuteen, suoriutuivat kontrolliryhmää heikommin kaikissa paitsi visuospatiaalista prosessointia vaativissa Corsi-tehtävissä. Tämä tukee aiempaa tutkimusta, jossa dysleksia on yhdistetty erityisesti fonologisen työmuistin heikkouteen. Sen sijaan kompensoituneen dysleksian ryhmä erosi kontrolliryhmästä heikommalla työmuistisuoriutumisella ainoastaan Laskutehtävissä, mikä ei ollut linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Jatkuneen dysleksian ryhmän ja kompensoituneen dysleksian ryhmän työmuistisuoriutuminen erosi tilastollisesti merkitsevästi vain Numerosarjat taaksepäin -tehtävässä. Tutkimuksen mukaan jatkunut dysleksia oli yhteydessä heikompaan suoriutumiseen fonologisissa työmuistitehtävissä. Kompensoituneen dysleksian ryhmän työmuistisuoriutumisen taas ei havaittu poikkeavan kontrolliryhmästä. Tulokset olivat osin ristiriidassa aikaisemman tutkimuskirjallisuuden kanssa, mikä nostaa esiin tarpeen jatkotutkimuksille.