” Yksinkertaisesti Hare Krishnoja ei haluttu tuonne” : Krishna-liikkeen kokemukset Helsingin tilahankkeesta vuosina 2012-2014 - Saini, Gurmann (2022)
Tämän maisteritutkielman aiheena on tutkia Krishna-liike ISKCON Suomessa -nimisen uskonnollisen yhdyskunnan vuosien 2012–2014 Helsingin temppelin tilahankkeen projektiryhmän kokemuksia. Työssä selvitän, että millaisia olivat projektissa mukana olleiden Krishna-liikettä edustavien kokemukset tilahankkeesta ja sen aikana tapahtuneista merkittävää julkisuutta herättäneistä tapahtumista. Vuonna 2012 Krishna-liikkeen silloisen Helsingin temppelin vuokrasopimus oli tulossa päätökseen. Siitä alkoi tilahanke, jonka tavoitteena oli löytää uusi tila temppelitoiminnalle. Krishna-liikkeelle kaupungin virkamiesten toimesta ehdotettu Puotilan kartano myytiin toiselle toimijalle Helsingin kaupungin kiinteistölautakunnan yllätyspäätöksellä, josta alkoi intensiivinen tilataistelu kartanotilasta. Krishna-liikkeen kokemasta epäoikeudenmukaisuudesta päätöksenteossa uutisoitiin paljon mediassa. Työn aineistona on käytetty liikkeen omia tilahankkeen suunnitelmia, Helsingin kaupungin asiakirjoja tilahankkeen osalta sekä haastateltu median edustajaa, siitä miten asiat päätyvät julkisuuteen ja miten näkökulmia kehystetään uutisissa. Varsinaisia kokemuksia analysoin teemahaastatteluiden pohjalta, johon osallistuivat projektissa eri tavalla mukana olleet toimijat. Lisäksi tutkin kokemuksia liikkeen edustajien medialle antamien kommenttien pohjalta, jotka ilmenevät uutisartikkeleista. Aineiston analysointimenetelmänä on käytetty sisällönanalyysia. Aineiston perusteella nousee esiin neljä teemaa, joita jokainen haastateltava korosti. Teemat ovat 1) syrjinnän tunne, 2) pettymys prosessiin ja luottamuksen menetys, 3) toiveikkuus ja 4) tyytyväisyys nykytilaan. Krishna-liikkeen kokemukset olivat selkeästi huonoja, mutta Helsingin kaupungin tekemät korjaustoimenpiteet miellyttivät, sillä kaupunki tarjosi liikkeelle Malminkylän kartanon. Malminkylän kartanon tilat olivatkin parempia sen kunnon ja Krishna-liikkeen toiminnan kannalta kuin Puotilan kartanon tilat.