Nykyajan einoleinoja ja runebergeja kasvattamassa - Viljanen, Pinja (2022)
Tutkimuksessa tutkittiin lyriikkaopetuksen asemaa ja sisältöä suomalaisissa taidelukioissa. Tavoitteena oli kartoittaa, miten lyriikkaopetus ilmenee ja kuinka paljon sitä arvotetaan taidelukioiden musiikinopetuksessa. Tutkimus etsi myös vastauksia kysymykseen, minkä luonteista integrointia musiikin ja muiden aineiden välillä on tapahtunut lyriikkaopetuksen välityksellä. Laadullinen tutkimus toteutettiin avoimina haastatteluina neljälle taidelukion musiikinopettajalle. Aineistolle tehtiin induktiivinen sisällönanalyysi. Tulokset kertovat, että lyriikkaopetusta toteutetaan taidelukioiden musiikinopetuksessa vain vähän. Vaikka musiikinopettajat eivät ole saaneet koulutusta laululyriikan pedagogiikasta eikä LOPS 2019 aseta suurempia tavoitteita lyriikkaopetuksen järjestämiseksi, on jokainen haastateltavista kuitenkin vetänyt lyriikkaopetusta omilla musiikintunneillaan edes jonkin verran. Opetusmetodit ovat kertyneet opettajille eri keinoin opetusvuosien varrella. Integrointia musiikin ja muiden aineiden välillä lyriikkaopetuksen välityksellä on hieman tapahtunut. Murroksen aika on kuitenkin aistittavissa kaikkien opettajien lukioiden kohdalla: opettajat viestivät siitä, että ollaan menossa kohti integrointikeskeisempää opetusta, mihin lyriikkaopetus on hyvin varteenotettava työskentelymetodi.