Kevään 2020 covid-pandemiarajoitusten jälkeiset muutokset urheiluseurassa harrastaneiden lasten ja nuorten määrässä - Seppälä, Miina (2022)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää keväällä 2020 lasten ja nuorten urheiluseurojen harrastajamäärissä mahdollisesti tapahtuneita muutoksia. Lisäksi selvitettiin, miten erilaiset tekijät kuten harrastajien ikä, harrastettu laji tai sen kustannukset olivat yhteydessä harrastajamäärän muutokseen. Koronapandemia keskeytti lasten ja nuorten harrastustoiminnan pitkälti ympäri Suomea keväällä 2020 eikä sen seurauksia lasten ja nuorten urheiluseuraharrastamiselle tunneta vielä kattavasti. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry:n (TUL) kanssa. Aineisto kerättiin Webropol -kyselylomakkeella marraskuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana. Tutkimuksen kohdejoukkona (n=262) olivat TUL:n (n=100), Suomen Jääkiekkoliitto ry:n, Suomen Pesäpalloliitto PPL ry:n, sekä Suomen Voimisteluliitto ry:n jäsenseurojen harrastusryhmien toimihenkilöt. Lasten ja nuorten urheiluseuraharrastamisen lopettamista selvitettiin ensin koko aineiston osalta ja sen lisäksi erikseen TUL:n (n=100) aineistosta. Aineistoa analysoitiin itsenäisten otosten t-testin, Pearsonin tulomomenttikorrelaatiokertoimen sekä yksisuuntaisen varianssianalyysin avulla. TUL:n aineistossa käytettiin itsenäisten otosten t-testin sijasta Mann-Whitneyn U-testiä ja yksisuuntaisen varianssianalyysin sijasta Kruskal-Wallisin yksisuuntaista varianssianalyysia. Harrastajamäärän muutos kevään 2020 aikana oli kokonaisaineistossa -21,7 prosenttia. 7–12-vuotiaat lopettivat urheiluseuraharrastuksen todennäköisemmin kuin 13–18-vuotiaat. Lisäksi yksilölajien harrastajien havaittiin lopettavan harrastuksen useammin kuin joukkuelajien harrastajien. Kaikkein edullisimpien harrastusten harrastajamäärät laskivat enemmän kuin kalleimpien harrastusten harrastajamäärät. Lisäksi omatoimisen harjoitusohjelman antaminen harrastusryhmälle koronarajoitusten aiheuttaman harrastustauon ajalle vähensi lopettaneiden määrää ryhmässä. TUL:n aineistossa harrastajamäärän muutos keväällä 2020 oli -23,4 prosenttia. Omatoimisen harjoitusohjelman jakaminen vähensi myös TUL:n aineistossa lopettaneiden määrää. Vaikka TUL:n aineistosta ei löytynyt muita tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä, tulokset olivat samansuuntaisia kuin kokonaisaineistossa. Tarkempia syitä lopettamiselle ei tämän tutkimuksen perusteella tiedetä, mutta esimerkiksi omatoimisen harjoitusohjelman puutteen merkitys sekä edullisimmista harrastuksista pois putoaminen saattavat kertoa siitä, että tarkastelujaksolla 2020–2021 seuraharrastuksen lopettaneissa on ollut erityisesti matalankynnyksen toiminnassa mukana olleita sekä harrastuspohjalta liikkuneita lapsia ja nuoria. Vuoden 2020–2021 aikana myös monet lajiliitot ovat raportoineet harrastajamäärien laskusta ja tämä osaltaan vahvistaa näitä havaintoja. Tässä tutkimuksessa ei huomioitu aloittaneiden uusien harrastajien tuomaa kompensaatiota, joten luvut kertovat hieman karumpaa kieltä kuin julkisuudessa on ollut esillä. Valtio on kohdistanut useita tukitoimia lasten ja nuorten liikunnanharrastamisen sekä hyvinvoinnin edistämiseksi koronapandemian aikana.