What do employees want? : a case study of Finnish Tech Company - Kervinen, Inka (2022)
Työntekijöiden irtisanoutumiset ovat olleet ennätyslukemissa viimeisen vuoden aikana. Englanniksi tälle ilmiölle on annettu nimi ”the Great Resignation” ja siitä on nähtävissä merkkejä ympäri maailman, esimerkiksi Yhdysvalloissa (Work Institute, 2022 ; Achievers, 2022) ja Suomessa (Ellun Kanat, 2022 ; Kauppalehti, 2022). Työntekijöiden vaihtuvuutta on tutkittu laajasti aiemminkin, mutta erityisesti nykyisen kaltainen pandemian jälkeinen ympäristö ja talouden nopeat muutokset perustelevat aiheen uuden tutkimuksen tärkeyttä. Tämä tutkimus pyrkii lisäämään ymmärrystä työntekijöiden ja työnantajien suhteeseen liittyvistä odotuksista ja psykologista sopimuksista yhden organisaation tapaustutkimuksen kautta. Organisaation 25:stä työntekijästä haastateltiin tutkimusta varten 22 työntekijää. Heidän haastattelunsa analysoitiin laadullisin menetelmin, jotta vastauksien tulkinnassa saatiin annettua tilaa haasteltavien itsensä omille tulkinnoille aiheesta. Teorialuvun alussa käsitellään työntekijän ja työnantajan välistä suhdetta selittäviä keskeisiä teorioita, Social Exchange Theory (mm. Oparaocha, 2016), Organizational Citizenship Behavior (mm. Organ, 1988), psykologiset sopimukset (mm. Robinson ym., 1994) ja odotukset (mm. Schweitzer & Lyons, 2008). Luku jatkuu esittelemällä mahdollisia selityksiä työntekijöiden reaktioille tapahtumiin, jotka selittävät työntekijän irtisanoutumista tai työsuhteessa jatkamista (mm. Bandura, 1989 ; Deci & Ryan, 1985). Seuraavana luvussa käsitellään työntekijöiden mahdollisia päätöksentekoprosesseja liittyen irtisanoutumiseen tai työsuhteen jatkamiseen (mm. Lee & Mitchell, 1994). Tämän tutkimuksen tulokset sopivat hyvin yhteen aiheesta aiemmin tehdyn tutkimuksen kanssa. Tutkimuksessa esiinnousseita pääteemoja ovat esimerkiksi työn kautta saatujen sosiaalisten kanssakäymisten, työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimisen ja kehittymismahdollisuuksien tarjoamisen tärkeys. Tämä tutkimus tuo lisää aiempaan tutkimukseen kuvailemalla tarkemmin haastateltavien ajatuksia aiheesta suorien lainausten avulla. Tämä tutkimus keskittyi yhden organisaation tilanteen laaja-alaiseen tarkasteluun, joten tulevaa laadullista tutkimusta tarvitaan rajatumman yksittäisen ilmiön vaikutuksista työntekijöiden haluun jäädä organisaatioon tai haluun irtisanoutua.