"It's just so much easier to kill people than take care of them" : väkivaltaiset tyttöhahmot Leigh Bardugon Grishaverse-YA-fantasiateoksissa - Maaranen, Elsa-Maria (2022)
Tässä maisterintutkielmassa tutkin yhdysvaltalaisen Leigh Bardugon Grishaverse-YA-fantasiakirjasarjaa, johon kuuluu seitsemän teosta. Erityisesti analysoin teossarjan neljää päähenkilötyttöä Alina Starkovia, Zoya Nazyalenskya, Inej Ghafaa ja Nina Zenikiä väkivaltatutkimuksen näkökulmasta. Selvitän, kuinka teosmaailman yhteiskunnassa suhtaudutaan väkivaltaisiin tyttöihin, ja tuotan uutta tietoa teossarjan sisältämästä väkivallasta. Menetelmänä käytän kaksivaiheista analyysia, jonka ensimmäisessä osassa selvitän kuinka paljon ja millaista väkivaltaa tutkimuskohteena olevat tytöt teoksissa lukumäärällisesti harjoittavat. Tämän vaiheen metodina käytän teemoittelevaa lähilukua, jonka avulla koostan tutkimuskohteiden väkivaltatapauksista taulukon. Analyysin toisessa vaiheessa käytän metodina erittelevää lähilukua, jonka kohdistan niihin tapoihin ja sävyihin, joilla muut henkilöhahmot suhtautuvat tutkimuskohteideni väkivaltaisuuteen.