Videota toistavien suoratoistopalveluiden käyttäjäkokemus mobiililaitteilla - Keiskoski, Peetu (2022)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan suoratoistopalveluiden käyttäjäkokemuksen tekijöitä mobiilikäytössä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Suoratoistopalvelut luovat nykypäivänä massiivisilla käyttäjämäärillään suurimman osan kaikesta maailman verkkoliikenteestä. Käyttäjäkokemus puolestaan on tutkimusaiheena tärkeä, sillä sen merkitys suoratoistopalveluiden kehittämiselle ja keskinäiselle kilpailulle on merkittävä. Suoratoistopalveluita käytetään monilla erilaisilla laitteilla ja siksi on tärkeää ymmärtää käyttäjäkokemuksen muodostuminen myös erilaisissa käyttötapauksissa. Suoratoistopalveluiden käyttäjäkokemuksesta mobiililaitteiden käyttökontekstissa ei ole juurikaan aikaisempaa tutkimusta. Tutkielman tavoitteena on selvittää mistä tekijöistä suoratoistopalveluiden käyttäjäkokemus muodostuu mobiilikäytössä. Tutkielman tutkimuskysymys on: Mistä tekijöistä suoratoistopalveluiden käyttäjäkokemus muodostuu mobiilikäytössä? Aluksi tutkielmassa perehdytään suoratoistopalveluihin. Tämän jälkeen tutkielmassa tutustutaan käyttäjäkokemuksen määritelmään ja tekijöihin erilaisissa suoratoistopalveluiden mobiilikäytölle olennaisissa konteksteissa. Mobiililaitteiden, mobiilisovellusten, verkkosivustojen, videon suoratoistamisen sekä suoratoistopalveluiden käyttäjäkokemus ovat tutkielmassa erityisen tarkastelun alla. Tutkielman päätteeksi suoratoistopalveluiden käyttäjäkokemuksen tekijöistä mobiilikäytössä luodaan kaksi uutta viitekehystä. Viitekehykset pohjautuvat tutkielmassa esiteltyyn lähdekirjallisuuteen. Tuloksena esitellyt uudet viitekehykset tarvitsevat lisää tutkimusta todisteeksi niiden oikeellisuudesta.