Aktivoiva työvoimapolitiikka ja työttömien selviytymiskeinot : narratiivinen analyysi työttömyyskokemuksista vakituisen työpaikan menettämisen jälkeen - Myllys, Elisa (2022)
Tässä tutkielmassa tarkastelen vakituisen työpaikan menettäneiden kokemuksia työttömyysajasta selviytymisestä ja työvoimapoliittisten instituutioiden rooleja työttömyyskertomuksissa. Tutkielman lähtökohtana on yksilökeskeisen, työn tarjontaa painottavan aktivoivan työvoimapolitiikan tulo Suomessa hallitsevaksi politiikkasuuntaukseksi 1990-luvulta alkaen. Empiirisen tutkimuksen valossa ei ole itsestäänselvää, että aktivoiva työvoimapolitiikka tosiasiallisesti parantaisi ainakaan vaikeasti työllistyvien työllisyyttä tai hyvinvointia. Työttömyydestä seuraava köyhyys on tunnistettu jo vuosikymmeniä suurimmaksi työttömien hyvinvointia ja siten myös uudelleentyöllistymisen mahdollisuuksia heikentäväksi tekijäksi, vaikka työpaikalla on monelle lisäksi suuri sosiaalinen merkitys.