Reprezenciâ ženšiny v romane Stečenie obstoâtel’stv Aleksandry Marininoj - Kaski, Riina (2022)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani naisrepresentaatiota ja toimijuutta Aleksandra Marininan teoksessa Stetšenie obstojatelstv (suom. Irina tietää liikaa). Tarkoituksenani on tutkia, miten naishahmoja representoidaan kielessä tarkastelemalla niitä määreitä, joita annetaan naishahmoille. Lisäksi selvitän, minkälaista toimijuutta voidaan havaita naishahmoilla tässä teoksessa. Analyysin välineenä on käytetty kriittistä diskurssianalyysiä mukaillen Norman Fairclough:n periaatteita. Tutkielman merkittävyys on siinä, että voimme kriittisesti tarkastella representaatiota, eli sitä kuvaa, mikä välittyy lukijalle tässä teoksessa. Aleksandra Marininan kirjasarja on niittänyt menestystä niin Venäjällä kuin sen ulkopuolellakin, joten on kiinnostavaa tarkastella juuri ensimmäistä teosta. Laadullisen tutkimuksen tuloksina havaittiin, että naisten toimijuus jää vajaaksi tai näkymättömäksi, eivätkä he käytä valtaa tai toimi johtavissa asemissa. Harvoja teoksen naisia kuvataan joko erityisiksi tai he jäävät kokonaan käsitteen ”vaimo” alle, usein jopa ilman nimeä. Erityiseksi nousi myös päähahmo Anastasija Kamenskajan kuvaus, joka on ristiriitaista sekä hänen itsensä kannalta että hahmon kaksoisroolin Larisa Lebedevan kautta.