Språkexperter i Gamlakarleby i början av 1700-talet: en studie av stadsskrivaren Johan Westring - Siljander, Jonna (2022)
Tämän maisterintutkielman tarkoituksena oli analysoida kokkolalaisen kaupunginkirjuri Johan Westringin kieliasiantuntijuutta. Westring toimi virassa vuodesta 1697 noin vuoteen 1706. Monitieteellinen tutkielma sisältää kielitieteellisen analyysin lisäksi henkilö-, kaupunki-, ja hallintohistoriallisen taustaselvityksen. Tutkielma on osa Jyväskylän yliopiston Kaski-tutkimushanketta. Aineisto koostuu Kokkolan kaupungin raastuvanoikeuden renovoidusta tuomiokirjasta vuodelta 1702. Aineiston analyysissä keskityttiin siihen, miten Westring on kirjannut tuomiokirjaan suullisia todistajanlausuntoja. Analyysi suoritettiin nykypäivän kielitieteen käsitteiden keinoin. Tärkeimmät käsitteet tässä tutkielmassa ovat kieliasiantuntijuus, kielelliset resurssit sekä kielellinen repertoaari, joita käytetään varsinkin sosiolingvistisessä tutkimuksessa. Tutkielman tarkoituksena oli saada selville, mitä Westringin kirjaamat todistajanlausunnot kertovat näistä yksilön kielen näkökulmista. Analyysissä ilmeni sekä kielellisiä piirteitä, jotka ovat tyypillisiä aineistotyypille, että kielellisiä piirteitä, jotka ovat luonteenomaisia Westringille kirjoittajana. Nämä kielelliset piirteet muodostavat Westringin kielirepertoaarin ammatillisesta näkökulmasta.