IT operational models in private health care - Kaleton, Tuomas (2022)
Digitaalisten Palvelujen asema liiketoiminnan mahdollistajana ja liiketoimintaprosessien tehokkuuden lisääjänä on laajasti tutkittu ilmiö niin kauppatieteiden kuin tietojärjestelmätieteidenkin tutkimuksessa. Digitaalisia palveluita on tutkittu paljon kehittämisen ja niiden suomien mahdollisuuksien näkökulmasta, mutta niiden ylläpitäminen ja käytönhallinta jää usein vähemmällä huomiolle. Tämän tutkimuksen tavoite on tutkia yksityisen terveydenhuollon yrityksen sisäistä IT hallintoa. Tutkimuksessa luodaan ymmärrystä tietohallinnon rooliin organisaatiossa ja kuinka tunnettuja tietohallintomalleja hyödynnetään. Tutkimuksessa paneudutaan tietohallinnon työntekijöiden kokemiin haasteisiin työnsä suorittamisessa. Tutkimuksen toteutustapa oli kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Aineistonkeruu suoritettiin teemahaastattelemalla kahdeksan Organisaatio X:n henkilöä. Heidät valittiin työtehtävänsä ja kokemuksiensa perusteella, jotta saataisiin laaja kuva erilaisten tietohallinnon osa-alueiden toteutumisesta ja haasteista. Aineiston analysointi tehtiin sisällönanalyysillä. Tutkimustuloksissa löydettiin kaksi pääteemaa: Tietohallinnon nykytila ja tietohallinnon kokemat haasteet. Tutkimustulokset osoittivat, että kasvu niin henkilöstömäärällisesti kuin teknologioiden määrässä laskee työn jäsenneltävyyttä. Hyvin suunnitellut työprosessit, joita yritys voi hyödyntää toistuvan laadukkaan palvelun luomiseksi, eivät ilmesty tyhjästä. Arvokkaan sisäisen tiedon jakamiseen on kanavoitava resursseja. Organisaatiot hyödyntävät paljolti yleisesti tunnettuja tietohallinnon malleja, kuten ITIL:iä ja DevOpsia, johtuen näiden mallien laajasta opetustarjonnasta koulutuskentässä ja alan koulutusmateriaaleissa. Tietohallinnossa voidaan kokea haasteita työn siirtämisessä eteenpäin organisaation sisällä, jos toimintamallit eivät ole selkeitä. Tämä voi hidastaa työn tekemistä ja aiheuttaa negatiivisia kokemuksia henkilöstössä.