Vanhemmuuden vastuun jakautuminen ja sen yhteys lasten kaltoinkohteluun COVID-19-poikkeusaikana : yhteisvanhemmuus väkivallalta suojaavana tekijänä - Heinonen, Sanni; Rontu, Johanna (2022)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin lastenhoitoon liittyvän vastuun jakautumista äitien ja isien välille COVID-19-poikkeusaikana. Lisäksi tutkittiin koetun vastuun jakautumisen yhteyttä lasten kaltoinkohteluun, ja tarkasteltiin yhteisvanhemmuuden muuntavaa vaikutusta vastuun ja kaltoinkohtelun väliseen yhteyteen. Tutkimus toteutettiin osana Jyväskylän yliopiston Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät COVID-19-poikkeusaikana (VoiKu-COVID19) -tutkimushanketta. Aineisto kerättiin vuoden 2020 keväällä sähköisellä Webropolkyselylomakkeella, johon vastasi 1105 vanhempaa (88 % äitejä). Analyysimenetelminä käytettiin yleistettyä lineaarista mallia ja Mann-Whitney U -testiä. Tulosten mukaan äidit kokivat poikkeusaikana ottavansa enemmän vastuuta lapsista kuin isät. Vastuu oli yhteydessä lasten kaltoinkohteluun siten, että mitä enemmän vanhempi koki ottavansa vastuuta lapsista, sitä enemmän kaltoinkohtelua esiintyi. Myös yhteisvanhemmuus oli yhteydessä lasten kaltoinkohteluun siten, että mitä enemmän vanhemmat tekivät yhteistyötä, sitä vähemmän kaltoinkohtelua esiintyi. Lisäksi yhteisvanhemmuus vaikutti koetun vastuun ja lasten kaltoinkohtelun väliseen yhteyteen ja toimi kaltoinkohtelulta suojaavana tekijänä. Vanhemman sukupuolella ei ollut yhteyttä lasten kaltoinkohteluun. Tutkimus tarjosi uutta tietoa suomalaisten vanhempien pandemian aikaisesta työnjaosta ja tämän yhteydestä lasten kaltoinkohteluun. Lisäksi se osoitti vanhempien välisen yhteistyön eli yhteisvanhemmuuden tärkeän merkityksen: heikko yhteisvanhemmuus voi toimia lasten kaltoinkohtelun riskitekijänä. Tutkimuksen tarve oli ilmeinen, sillä tutkimus sekä vanhemmuuden vastuun jakautumisesta COVID-19-poikkeusaikana että yhteisvanhemmuuden vaikutuksista lasten kaltoinkohteluun on vielä hyvin vähäistä niin Suomessa kuin ulkomailla.