Within the threads : an analysis on linguistic devices used by /pol - Rossi, Eelis (2022)
Internetin vakiintuessa ympäristöksi, jossa suuri osa ihmisten välisestä kanssakäymisestä tapahtuu, uusien kommunikaatiotapojen määrä laajenee. Yksi tällainen väline on tämän tutkimuksen kohteena olevat meemit. Vuosien saatossa laaja määrä meemejä on syntynyt 4chan kuvalaudan osiosta /pol/, suomeksi ’poliittisesti epäkorrekti’. Tämä pahamaineinen rasismin, naisvihan, äärioikeistoliikkeiden ja monipuolisten meemien koti on ollut mukana monessa kohussa ja on omiaan meemien analysointiin laajan kävijäkuntansa ansiosta. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten /pol/:in käyttäjät hyödyntävät meemejä keskustelussaan, millaisia funktioita meemeillä on, ja miten meemit yhdessä jäsenten käyttämän kielen kanssa muodostavat merkityksiä. Tutkimusdatana oli käytössä neljä keskustelulankaa, jossa jokaisessa oli sata kommenttia, ja näistä kommenteista 149 sisälsivät kuvia. Analysoin dataa hyödyntämällä multimodaalista diskurssianalyysia tekstin ja kuvien merkitysten tarkastelussa. Tutkimuksesta selvisi kuusi eri kategoriaa meemien käyttötarkoituksille ja kaksitoista eri funktiota, joita /pol/ hyödyntää. Tärkeimmät ja käytetyimmät näistä ovat tunteita välittävät, pisteenä toimivat (lauseen päättävän pisteen korvikkeena), sisäpiirin viittauksena toimivat, sekä uudelleenpostatut meemit. Laajasta rasismiin sekä trollaamiseen liittyvästä maineesta huolimatta tämä ei näkynyt meemeissä juurikaan. /pol/-kuvalaudan rasistiset tai trollaavat meemit olivat vain muutaman prosentin arvoinen osa meemeistä, mutta kommenttien tekstissä ne kattoivat huomattavasti laajemman osan. /pol/ käyttää keskusteluissaan laajasti meemejä ja hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten kategorisoinneista näkyy. Kielen funktiot ovat myös yhtä laajat, ja käyttäjien ”ammattisanasto” kattaa noin 20 % datassa olleista postauksista. Tämän tutkimuksen tuloksia on mahdollista käyttää ponnahduslautana laajempimuotoiseen tutkimukseen meemeistä esimerkiksi toisessa sosiaalisen median palvelussa.