HOT-potato: hyväksyvä ja joustava suhde itseen ja ruokaan : hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva verkko-ohjelma syömishäiriöiden hoidossa - Pölönen, Riina (2022)
Syömishäiriöt ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti, mikä tuo esiin tarpeen erilaisten hoitomuotojen kehittämiselle. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää uuden, Jyväskylän yliopistossa kehitetyn HOT-potato: Hyväksyvä ja joustava suhde itseen ja ruokaan – verkkointervention yhteyksiä osallistujien psyykkiseen hyvinvointiin sekä psykologiseen joustavuuteen. Lisäksi tarkasteltiin psykologisessa joustavuudessa tapahtuneiden muutosten yhteyttä psyykkisen hyvinvoinnin muutoksiin sekä osallistujien oppimis- ja käyttäjäkokemuksia interventiosta. Osallistujilta kysyttiin myös kehitysehdotuksia ohjelmalle jatkoa varten. Tutkimuksen aineisto (n=47) on kerätty keväällä 2022. Osallistujat suorittivat kuuden viikon mittaisen HOT-potato -verkko-ohjelman, joka sisälsi viikoittain vaihtuvat, sähköpostitse lähetetyt teemat sekä tehtävät. Mittareina käytettiin tutkimuksen alussa sekä lopussa SWEMWBS – kyselyä (psyykkinen hyvinvointi), Psy-Flexiä (psykologinen joustavuus), FFMQ15 – kyselyä (tietoisuustaidot), BI AAQ:ta (joustava suhtautuminen omaan kehonkuvaan) sekä loppukyselyn avoimia kysymyksiä ohjelman aikana opituista taidoista, käyttäjäkokemuksista sekä kehitysehdotuksista. Tulokset osoittivat, että HOT-potato -ohjelman kuluessa osallistujat raportoivat psyykkisen hyvinvoinnin ja psykologisen joustavuuden lisääntymisestä sekä kehonkuvan joustavuuden kohentumisesta. Lisäksi he raportoivat ohjelman aikana oppineensa olemaan armollisempia itseään kohtaan sekä tietoisuustaitoja, joita he pystyivät hyödyntämään elämässään. Tulokset osoittivat lisäksi psykologisen joustavuuden muutosten olevan yhteydessä psyykkisen hyvinvoinnin muutoksiin. Tästä tutkimuksesta tehtyjen havaintojen nojalla voidaan päätellä, että HOT-terapiaan pohjautuvilla verkkointerventioilla on mahdollista vaikuttaa myönteisesti syömishäiriötä sairastavien psyykkiseen hyvinvointiin sekä psykologiseen joustavuuteen. Asia vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.