Sosiaalisten verkostopalveluiden aiheuttamat häiriöt käyttäjän keskittymiskykyyn - Sylvin, Rita (2022)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa on tutkittu sosiaalisten verkostopalveluiden aiheuttamia häiriöitä käyttäjän keskittymiskyvyn kannalta ja selvitetty mistä vaikutukset johtuvat. Sosiaalisten verkostopalveluiden sovelluksiin liittyy paljon monikäyttöisiä ominaisuuksia, kuten pikaviestintä, uusiutuva tietosyöte ja ilmoitukset. Kyseisillä ominaisuuksilla on havaittu olevan häiritsevä vaikutus käyttäjän keskittymiskykyyn. Havaintoja häiriintymisestä on tehty muun muassa opiskelu- ja työympäristöissä, joissa keskittymisellä on merkittävä rooli uuden oppimisessa. Jatkuva tiedon uusiutuminen, tehtävien keskeytyminen, sekä runsas tiedon määrä kuormittavat käyttäjän keskittymiskykyä. Kyseisiä vaikutuksia tutkitaan tässä kirjallisuuskatsauksessa aikaisempien havaintojen perusteella muun muassa psykologian ja tietojärjestelmätieteen kirjallisuudesta.