Oikeuttamisen maailmat muuttuvassa kaupungissa : julkinen keskustelu Jyväskylän Kankaan kaupunkialueen muutoksesta - Luoma, Ilpo (2022)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan Jyväskylän Kankaan kaupunkialueen muutoksen ympärillä käytyä julkista keskustelua, ja sen parissa esiintynyttä argumenttien oikeuttamista. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisiin arvoihin ja oikeutusperusteisiin julkisessa keskustelussa vedotaan muuttuvan kaupunkiympäristön suhteen, ja millaisia reaktioita ja merkityksenantoja liitetään konkreettisen muutoksen alla olevaan kaupunkialueeseen. Tutkimuksessa kaupunkitilaa lähestytään fyysisenä ja sosiaalisena merkitysympäristönä, joka saa osakseen erilaisista lähtökohdista kumpuavaa arvottamista ja suhtautumista. Kankaan alue muuttuvana kaupunkiympäristönä toimii tutkimuksessa esimerkkikohteena, jonka kautta näitä arvoihin vetoavia oikeuttamisia on tarkasteltu. Tutkielman aineiston muodostaa sanomalehti Keskisuomalaisessa vuosien 2009–2020 välisenä aikana julkaistut mielipidekirjoitukset ja kolumnit Kankaan kaupunkialueen muutoksen osalta. Aineiston kautta tarkastelussa luodaan katsaus käydyssä julkisessa keskustelussa tapahtuneista muutoksista ja ajallisista erityispiirteistä. Teoreettisena kehyksenä tutkimuksessa on käytetty Luc Boltanskin ja Laurent Thévenotin kehittämää oikeuttamisteoriaa, jonka avulla on tarkasteltu ihmisten moraalisiin ja kollektiivisiin arvoihin pohjautuvia tapoja oikeuttaa näkemyksiään julkisessa keskustelussa.