Terveyden lukutaidon yhteys monilääkitykseen iäkkäillä henkilöillä - Kinnunen, Milla (2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten terveyden lukutaito on yhteydessä monilääkitykseen iäkkäillä henkilöillä. Terveyden lukutaito tarkoittaa yksilön taitoa ymmärtää ja soveltaa terveystietoa. Terveyden lukutaidon edistäminen saattaa olla lupaava keino tarttumattomien sairauksien ehkäisyssä, ja sen merkitys kasvaa terveyspalvelujen muuttuessa yksilön asemaa korostavaan suuntaan. Terveyden lukutaitoa saattavat heikentää erilaiset ikääntymismuutokset, ja rajoittunut terveyden lukutaito on yleistä iäkkäässä väestössä. Myös monilääkitys on yleistä iäkkäässä väestössä. Monilääkittynä voidaan pitää henkilöä, jolla on enemmän kuin neljä lääkettä käytössä samanaikaisesti. Epäasianmukainen monilääkitys on yksilölle haitallista ja aiheuttaa kustannuksia terveydenhuollolle. Monilääkityt ovat usein monisairaita. Tämän vuoksi tässä tutkielmassa haluttiin myös selvittää, onko terveyden lukutaidon ja monilääkityksen yhteydessä eroa ei-monisairaiden ja monisairaiden tutkittavien välillä.