Valtio terroristina - Huovinen, Katariina (2022)
Länsimainen terrorismin tutkimus keskittyy vahvasti ei-valtiollisten ryhmien harjoittamiin terroritekoihin jättäen valtioiden harjoittaman terrorismin usein tarkastelun ulkopuolelle. Tämä tutkielma tarkastelee, kuinka terrorismia voidaan harjoittaa myös valtion toimesta. Valtiot ovat merkittäviä ja vaikutusvaltaisia toimijoita kansainvälisessä yhteisössä, joten valtiollisen väkivallan tunnistaminen terroristiseksi on tärkeää. Tutkielma pyrkii korostamaan terrorismin tarkastelussa toimintakeskeisyyttä toimijakeskeisyyden sijasta. Tutkielmassa keskitytään Yhdysvaltojen rooliin valtioterrorismin harjoittajana Noam Chomskyn käsityksen mukaan. Tutkielman tavoitteena on vastata kysymyksiin siitä, millaiset Yhdysvaltojen toimet Chomsky näkee valtiollisena terrorismina, ja kuinka Yhdysvallat käyttää niitä omaksi edukseen. Chomsky on kritisoinut laajalti Yhdysvaltojen ylivaltaa sekä toimia valtiollisen terrorismin suhteen, minkä seurauksena Chomskyn ajattelu on valtavirrasta poikkeava tutkimuksen kohde. Valtioterrorismi on kiistanalainen käsite, mutta sen tuominen mukaan terrorismin tutkimukseen pyrkii luomaan tasa-arvoa tutkimusalalle. Valtioiden väkivaltaisia toimia saatetaan naamioida tiettyjen toimintojen taakse ja näin ollen pyrkiä oikeuttamaan niitä. Samojen määritelmien ja säännösten koskiessa myös valtioita tämä voi olla hankalampaa. Tutkimus syventyy valtion rooliin sekä väkivallan että valtion suhteeseen, minkä seurauksena on mahdollista osoittaa valtion ja väkivallan erityinen suhde.