Es geht nicht um das Medium, es geht um die Inhalte : eine kritische Diskursanalyse der Debatte über den digitalen Wandel der deutschen Presse in DER SPIEGEL ONLINE - Kärkimaa, Venla (2022)
Saksalainen mediakenttä on muutoksen keskellä. Digitaalinen siirtymä, joka tällä hetkellä ravisuttaa useiden pitkälle kehittyneiden länsimaiden lehdistöä, on käynnissä nyt myös saksalaisessa lehdistössä. Hyvinkin perinteinen sanomalehtimaa, Saksa, on merkittävän murroksen reunalla, kun painetuista lehdistä siirrytään digitaalisiin kanaviin. Tässä Pro Gradu -tutkielmassa tarkastellaan kriittisen diskurssianalyysin keinoin, minkä diskurssien keinoin myös kriisiksi kuvattua muutosta, esitetään Spiegel Onlinen artikkeleissa. Tutkimusaineistosta eroteltiin analysoitavaksi viisi diskurssia: Kriisidiskurssi, levikkidiskurssi, kestävä journalismi -diskurssi, potentiaalidiskurssi ja valelehdistödiskurssi. Näiden diskurssien perustella kävi ilmi, että digitaalisesta siirtymästä aiheutuva kriisi nähdään monisyisenä ja keskustelu myös alan asiantuntijoiden kesken on kiivasta. Keskustelua värittää epävarmuus siitä, miten itse journalismin luonne muuttuu näin merkittävän yhteiskunnallisen muutoksen myötä.