Älyteknologia palveluekosysteemien arvon yhteisluonnissa - Kause, Jussi (2022)
Yhä laajemmin verkostoituneen liiketoimintaympäristön myötä palvelulähtöisessä ajattelussa tutkimuskohteiksi ovat nousseet palveluekosysteemit, joissa useat toimijat yhteisluovat arvoa palvelemalla toisiaan yhteisten instituutioiden ohjaamana. Samaan aikaan useiden teknologioiden kehityksen myötä on syntynyt erilaisia älyteknologiaratkaisuja, joissa fyysisiin laitteisiin liitetyt digitaaliset komponentit yhdistävät laitteet toisiinsa ja erilaisiin tietojärjestelmiin, mahdollistaen uudenlaisia palveluita ja arvon yhteisluonnin tapoja. Ilmiöiden yhteyttä ei kuitenkaan ole riittävästi tutkittu, erityisesti laajemmasta näkökulmasta, joka ottaa huomioon laajemmin eri toimijat palveluekosysteemissä. Tässä tutkimuksessa etsittiin tapoja, joilla älyteknologia vaikuttaa arvon yhteisluontiin palveluekosysteemeissä. Kirjallisuuskatsauksen perusteella älyteknologia vaikuttaa palveluekosysteemien arvon yhteisluontiin vaikuttamalla sen instituutioihin, toimijoihin, resurssien integrointiin sekä palveluiden vaihdantaan. Tapaustutkimuksena toteutetussa empiirisessä osiossa, jossa tutustuttiin Wisehockeyn älykiekkopalvelun vaikutuksiin Liigan palveluekosysteemissä, todettiin instituutioiden vaikuttavan ennemminkin älypalvelun käyttöön. Älyteknologian todettiin vaikuttavan palveluekosysteemin toimijoihin ja palveluiden vaihdantaan. Merkittävimmät tulokset saatiin resurssien integroinnin osalta, jossa älyteknologian todettiin vaikuttavan resurssien integrointiin, ja toisaalta toimijoiden resurssien integroinnin prosessit vaikuttivat niiden älyteknologian käyttöön.