Jalkapallovalmentajien kouluttautuminen Suomen Palloliiton valmennuspolulla : lisäkouluttautumista tukevat ja estävät tekijät sekä UEFA C -koulutuksen käytännön hyödyt - Pöyliö, Olli; Martikainen, Elias (2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutkia, millaisena jalkapallovalmentajat kokevat Suomen Palloliiton järjestämän UEFA C -valmentajakoulutuksen ja selvittää millaisia käytännön hyötyjä valmentajat saavat valmentajakoulutuksesta. Sen lisäksi tutkittiin valmentajan aikomusta jatkaa seuraavalle koulutustasolle, sekä minkälaiset tekijät tukevat tai estävät jatkamista. Tutkimuksessa taustamuuttujia olivat valmentajakokemus, valmennettava ikäluokka sekä Palloliiton seurojen laatujärjestelmä. Tutkimukseen osallistui 63 UEFA C -valmentajakoulutuksen käynyttä valmentajaa ja he vastasivat sähköiseen kyselylomakkeeseen vähintään kuukausi koulutuksen päättymisen jälkeen. Tutkimusaineisto analysoitiin IBM SPSS Statistics 26 -ohjelmaa apuna käyttäen. Tulosten analyysimenetelminä käytettiin kuvailevina menetelminä keskiarvoja ja keskihajontoja sekä näiden lisäksi ristiintaulukointia, korrelaatiota ja t-testiä. UEFA C -valmentajakoulutuksen sisältöalueet ovat urheilu- ja lajiosaaminen, ihmissuhdetaidot sekä itsensä kehittämisen taidot. Verrattaessa eri sisältöalueiden käytännön hyödyllisyyttä valmentajien näkökulmasta, niin sisältöalueet korreloivat vähintään kohtuullisesti toistensa kanssa ja niiden keskiarvojen välillä ei ollut suuria eroja. Huomioitavaa oli, että nuorempia ikäluokkia valmentavat hyötyivät enemmän urheilu- ja lajiosaamisen sisällöistä. Valmentajista 83 prosenttia aikoi jatkaa UEFA B -valmentajakoulutukseen. Valmentajan jatkokouluttautumisen kannalta tärkeimpiä tukevia tekijöitä olivat valmentajana toimimiseen liittyvät tekijät. Tärkeimmät tukevat tekijät olivat kouluttautumisen tärkeyden kokeminen, koulutuksen hyödyllisyys, halu kehittyä valmentajana, oman osaamisen arvostus ja pelaajakehityksen tärkeys. Eniten estäviä tekijöitä jatkokouluttautumiseen olivat elämäntilanteeseen liittyvät tekijät. Yksittäisiä estäviä tekijöitä olivat ajan riittämättömyys, päivätyö, opiskelu ja koulutuksen hinta. Tämän tutkimuksen mukaan valmentajat ovat innokkaita jatkokouluttautumiselle. Valmennuskoulutuksia järjestettäessä olisi hyvä pohtia, miten koulutukset huomioivat valmentajakoulutusta tukevia ja estäviä tekijöitä. Palloliiton tavoitteena on koulutettu ja osaava valmentaja jokaiselle pelaajalle, joten näitä tekijöitä huomioimalla Suomen Palloliitolla voisi olla parempi mahdollisuus tavoittaa ja kouluttaa enemmän jalkapallovalmentajia strategiansa mukaisesti.