Salasanat, salasananhallintasovellukset ja niiden käyttöönotto - Lempinen, Eero (2022)
Salasanojen käyttöön liitetty yleinen ongelma on useiden salasanojen muistaminen ja samanaikaisesti vahvojen salasanojen suositusten noudattaminen. Ratkaisuna ongelmaan tarjotaan usein salasananhallintasovelluksia, jotka luovat, tallentavat ja muistavat vahvat salasanat käyttäjän puolesta. Salasananhallintasovellukset eivät silti ole näyttäneen saavuttavan kovinkaan suurta suosiota käyttäjien keskuudessa. Moni ei vaikuta luottavan salasananhallintasovellusten toimintaan, ja suuri osa ei ole edes tietoinen niiden olemassaolosta. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää salasananhallintasovellusten käyttöönottoon vaikuttavia syitä, sitä miksi ihmiset kertovat käyttävänsä hallintasovelluksia, sekä lisäksi tarkastella salasanoja ja niihin tutkimuksissa liitettyjä ongelmia. Tutkielma pyrkii vastaamaan tutkimuskysymykseen ”Mitkä ovat tutkimuksissa havaitut yleisimmät syyt sille, että käyttäjät ottavat (tai eivät ota) salasananhallintasovellusta käyttöönsä?”. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tuloksena havaittiin, että salasananhallintasovellusten käyttöönottoa käsittelevissä tutkimuksissa päällimmäiset syyt käyttämättömyydelle ovat käyttäjien luottamusongelmat sovelluksia kohtaan, koettu ajanpuute, huonosta salasanaturvallisuudesta aiheutuvien uhkien ja haavoittuvuuksien välittömyyden puute, ja oman salasanaturvallisuuden yliarviointi. Merkittävimpänä syynä salasananhallintasovelluksien käytölle todettiin sovelluksien tuomat helpotukset salasanojen kanssa elämiseen, pääasiassa niiden muistamiseen ja hallintaan. Yllättävän harva käyttäjä mainitsi käyttävänsä salasananhallintasovelluksia salasanaturvallisuuden parantamiseen. Lisäksi melko harva salasananhallintasovelluksien käyttäjistä oli edes tietoinen niiden tarjoamista mahdollisuuksista vahvempien salasanojen käyttämiseen.