Yhteenveto: | Kaikille kirjoittajille tulee päiviä, jolloin tekstiä ei synny. Mitä silloin pitäisi tehdä? Tutkimukseni tavoitteena on selvittää mitkä tekijät aiheuttavat kirjoittamisen esteitä ja minkälaisia työkaluja kirjoituslukon poistamiseksi löytyy.
Tutkimusmenetelmänä käytän narratiivista eli kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Se on yksi yleisimmistä kirjallisuuskatsauksen tyypeistä ja sen tavoitteena on antaa ko-konaisvaltainen kuvaus tutkittavasta aiheesta. Hakuaineisto on pääosin rajattu 2000-luvulle, jotta aineisto olisi mahdollisimman uutta.
Esittelen tutkielmassa kuusi yleisintä kirjoittamisen estettä, jotka pohjautuvat Robert Boicen (1993) tekemään tutkimukseen. Niiden lisäksi tuon esiin muitakin esteitä, joita olen havainnut oman kirjoittamisen ympäriltä. Suurin osa kirjoittamisen esteistä johtuu asenteista ja työskentelytavoista. Muutokseen tarvitaan aikaa, mutta omia tapoja ja asenteita on mahdollista muuttaa. Apua voi saada myös erilaisista kirjoitus-harjoituksista, joihin löytyy esimerkkejä tutkielmastani. On tärkeää muistaa, ettei kirjoittamisen esteiden kanssa jää yksin. Niistä on hyvä puhua muiden kirjoittajien kanssa. Vertaistukea löytyy, koska kirjoituslukot ovat tuttuja lähes kaikille. Kirjoittaminen on samanlainen taito kuin mikä muu tahansa. Mitä enemmän sitä harjoittaa, sitä paremmaksi tulee.
|