Yksilön digitaalisen jalanjäljen merkitys ja hallinta - Mikkola, Sami (2022)
Digitaaliset jalanjäljet ovat tärkeä osa jokaisen elämää. Yksilö jättää niitä enemmän jälkeensä sitä mukaa, kun elämän eri osa-alueet muuttuvat digitaalisiksi. Digitaalisten jalanjälkien suurempi määrä tarkoittaa, että yksilöstä on enemmän tietoa tarjolla. Niille on siten myös enemmän käyttökohteita, jotka lisäävät myös niiden merkitystä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, minkälainen merkitys yksilön digitaalisilla jalanjäljillä on sekä miten yksilön digitaalisia jalanjälkiä voidaan hallita. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Merkityksen osalta päädyttiin sellaiseen johtopäätökseen, että yksilön digitaalisten jalanjälkien merkitys on hyvin moninainen. Merkitys syntyy digitaalisten jalanjälkien hyödyistä ja haitoista. Hallinnasta todettiin, että yksilön digitaaliseen jalanjäljen hallintaan eniten vaikuttava tekijä on yksilön taidot. Lisäksi hallintaan ja taitoihin voidaan vaikuttaa koulutuksella ja lainsäädännöllä. Hallinnan osalta päädyttiin myös luokittelemaan kolme erilaista hallintastrategiaa.