Kulttuuriympäristönä Kauhavan Ylikylä : maaseudun vanhan rakennuskannan kulttuuriperintöarvojen jäljillä - Tapani, Anna-Maija (2022)
Tarkastelen maisterintutkielmassani Kauhavan Ylikylän joenvarren aluetta ja sen vanhaa rakennuskantaa, josta lähempään tarkasteluun valitsin tyhjillään olevat Huhmarkosken, Alppisen ja Finnin talot. Työssä pyrin selvittämään, mitä rakennettu ympäristö kertoo alueen kulttuurihistoriasta, mutta myös millaisia arvoja ja merkityksiä rakennuksiin kätkeytyy. Määrittelen rakennuksista niiden kulttuuri- ja rakennushistoriallisia, maisemallisia sekä henkisiä arvoja, joista käytän tutkimuksessa yhteistä nimittäjää kulttuuriperintöarvo. Tarkastelen rakennuksia pohjalaistalolähtöisesti.