Arkkitehtuurin dokumentointi kehittäjän ja ylläpidon näkökulmasta : case: Kanta-palvelut - Mankonen, Tiina (2022)
Tietojärjestelmäkehityksessä arkkitehtuurin dokumentoinnilla on suuri merkitys. Merkitys korostuu kehityksen eri vaiheissa, niin uuden työntekijän perehdytyksessä kuin ylläpidossa tuotannon ongelman selvittelyssä. Alan kirjallisuudessa dokumentaation merkitys korostuu erityisesti, kun dokumentaatio ei ole ajan tasalla tai helposti löydettävissä ja sidosryhmien välisessä kommunikaatiossa. Myös ketterä kehitys antaa oman näkökulman dokumentaation merkitykselle. Tällä pro gradu -tutkimuksella pyrittiin etsimään vastauksia siihen, mikä on Kanta-palveluiden arkkitehtuurin dokumentaation nykytila, millaiselle arkkitehtuurin dokumentaatiolle on tarvetta ja miten arkkitehtuuria tulisi mallintaa, jotta se voisi palvella mahdollisimman laajaa joukkoa henkilöstöstä yli organisaatiorajojen. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin teemahaastatteluilla, johon osallistui 13 asiantuntijaa Kanta-palveluista. Tutkimuksen motivaationa oli tutkijan oma mielenkiinto arkkitehtuurin dokumentaatioon sekä tarve kehittää dokumentaatiota Kanta-palveluissa. Tutkimustulokset analysoitiin sisällönanalyysillä. Teemahaastatteluiden perusteella havaittiin, että dokumentaatio on kirjavaa ja ne ovat hajautuneet moneen eri paikkaan. Tämä johtaa siihen, että dokumentaatiot eivät ole ajan tasalla tai helposti löydettävissä. Puutteellisesta dokumentaatiosta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Dokumentaation merkitys myös korostui sidosryhmien välisessä kommunikaatiossa ja yhteisten mallien puutteena. Haasteet johtavat siihen, että dokumentaatiota ei tuoteta kirjoitettuun muotoon riittävällä tavalla tai dokumentaatio jopa sivuutetaan ja tehdään, kun siihen on aikaa. Haasteet voidaan voittaa sillä, että dokumentaatio on osa jatkuvaa kehittämistä ja siihen on varattu riittävästi aikaa. Kehityksessä täytyy ottaa selkeitä askeleita dokumentaation selkeyttämiseen kehityksen alkuvaiheesta asti. Tähän voi auttaa myös työpajojen järjestäminen aiheen tiimoilta. Ohjeistusta täytyy päivittää ja työkaluja ottaa käyttöön aktiivisemmin.