Exploring process automation opportunities : Power Platform and Robot Framework - Saha, Jaakko (2022)
Prosessiautomaatiolla tarkoitetaan valittujen liiketoimintaprosessien muokkaamista sellaiseen muotoon, jossa erilaiset teknologiat voivat korvata ihmisen tekemän työn. Yleisimpiä prosessiautomaation muotoja ovat ohjelmistorobotiikka ja erilaiset integraatioratkaisut, mutta myös low-code kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia prosessiautomaation saralla. Nykyinen tutkimustieto on pääasiassa keskittynyt käsittelemään aihetta ohjelmistorobotiikan saralta, jonka vuoksi useissa tapauksissa ohjelmistorobotiikka on nähty ainoana prosessiautomaation muotona, vaikkei tämä pidä paikkaansa. Tässä tutkimuksessa tutustutaan prosessiautomaation käsitteeseen laajempana kokonaisuutena, jonka jälkeen prosessiautomaation tavoitteita käsitellään kahden eri teknologian näkökulmasta; ohjelmistorobotiikan ja low-code sovelluskehityksen. Teknologialajien toimintaa käytännön esimerkkeinä kuvastaa ohjelmistorobotiikan puolelta Robot Framework ja low-code sovelluskehityksen puolelta Microsoft Power Platform. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa toteutettuja prosessiautomaation ratkaisuja, niihin liittyviä kokemuksia, sekä prosessiautomaatioon liittyviä toiveita yleisesti. Aiemmassa tutkimusmateriaalissa on keskitytty hyvin vahvasti prosessiautomaation tuomiin kokemuksiin yritysten johdon, tai IT-asiantuntijoiden näkökulmasta. Tässä tutkimuksessa näkökulma otetaan henkilöiltä, jotka työskentelevät automatisoitujen prosessien parissa, mutta eivät välttämättä ole itse vastuussa automaation suunnittelusta tai toteutuksesta. Tutkimusmateriaali kerättiin kvalitatiivisella kyselylomakkeella, joka lähetettiin yhteensä kymmeneen eri yritykseen. Vastaajajoukkoa ei valikoitu yrityksen perusteella, vaan tiimeittäin riippuen siitä, työskenteleekö tiimi korkean automaatiopotentiaalin prosessien parissa. Vastaajajoukosta lähes kaikissa tiimeissä oli toteutettu prosessiautomaatiota jossain muodossa ja ratkaisuihin oltiin pääsääntöisesti tyytyväisiä. Merkittävimmät automaatiotoiveet liittyivät prosessiautomaation laajempaan hyödyntämiseen ja automaatioratkaisujen toimivuuden varmistamiseen. Positiivisina vaikutuksina koettiin työajan vapautuminen haastavimpiin tehtäviin. Negatiivisen vaikutuksen liittyivät lähinnä toimimattomien automaatioratkaisujen aiheuttamaan lisätyöhön ja stressiin, mutta myös huonosti suunniteltujen automaatioratkaisujen haittavaikutuksiin.