The Impact of Capital Structure on Bank Performance in the Euro Area - Luhta, Hely (2022)
Tässä pro gradu -työssä tutkitaan, miten pankit ovat sopeutuneet tiukempiin pääomavaatimuksiin ja miten pääoman taso ja rakenne vaikuttavat pankkien tulokseen euroalueella. Empiirisessä tutkimuksessa käytetään laajaa, 308 euroalueen pankkia kattavaa aineistoa ajanjaksolta 2005-2020. Pääomarakennetta tarkastellaan sekä kokonaispääomatasona suhteessa riskipainotettuihin varoihin, että jaettuna pankkikohtaiseen pääomavaatimukseen ja sen ylittävään, vapaaehtoiseen puskuriin. Pankin suorituskykyä taas mitataan tuotoilla suhteutettuna sekä kokonaisvaroihin että riskipainotettuihin varoihin. Empiirisen tutkimuksen tulosten perusteella kokonaispääoman tasolla on positiivinen vaikutus suuriin pankkeihin, kun taas pieniin ja keskisuuriin vaikutusta ei havaita. Pääomavaatimukset taas vaikuttavat positiivisesti sekä pienten että suurten pankkien suorituskykyyn, mutta keskisuuriin pankkeihin vaikutus on huomattavan negatiivinen. Vapaaehtoinen pääoma vaikuttaa positiivisesti pienten ja suurten pankkien tuottoihin. Kaiken kaikkiaan pääoman positiivinen vaikutus suorituskykyyn korostuu riskikorjatun tuoton osalta, joten voidaan päätellä, että pääomatason nousu parantaa pankkien riskinsietokykyä liiketoiminnassa. Pääomatason ja minimipääomavaatimusten vaikutus keskikokoisiin pankkeihin eroaa selvästi pienistä ja isoista pankeista, ja jatkotutkimuksen kannalta olisi mielenkiintoista tutkia, mitkä tekijät keskikokoisten pankkien ryhmässä vaikuttavat tähän. Lisäksi, kontrollimuuttujien avulla havaitaan, että erikokoisten pankkien suorituskyky reagoi toisistaan poikkeavalla tavalla muutoksiin rahapolitiikassa ja makrotaloudellisessa ympäristössä.