Building a Conceptual Model for Enterprise Architecture Modeling, a Case Study - Pesari, Joonas (2022)
Kokonaisarkkitehtuuri on rakenne, joka pyrkii yhteensovittamaan liiketoiminnan ja IT:n. Kokonaisarkkitehtuurin mallintaminen on käytäntö, joka tu-kee tuota rakennetta. Siksi on tärkeää ymmärtää, mitä erilaisia kokonaisarkkitehtuurin viitekehyksiä ja mallinnusnotaatioita on olemassa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan Zachmanin, TOGAF:n, FEAF:n ja JHS179 viitekehyksiä. Kuitenkin näiden viitekehysten käyttöönotto voi olla hankalaa johtuen kokonaisarkkitehtuurin monimutkaisuudesta ja siksi kevyemmälle versiolle tai organisaatiokohtaiselle viitekehykselle voi olla tarvetta. Ymmärtääksemme paremmin jälkimmäistä, suoritettiin tässä tutkielmassa tapaustutkimus, jossa käsitteellinen luurankomalli rakennettiin kohdeorganisaatiolle. Tämä tehtiin istunnoissa, jotka pitivät sisällään puolistrukturoidun haastattelun ja työpajan. Nämä pidettiin finanssialaan kuuluvassa organisaatiossa heidän kuuden kokonaisarkkitehtuuritiiminsä kuuluvan asiantuntijan kanssa. Ensiksi haastatteluiden avulla pyrittiin löytämään arkkitehtuurikonseptit. Samaisessa istunnossa, jossa haastattelut olivat, pidettiin asiantuntijan kanssa työpaja, jossa rakennettiin haastateltavan kanssa käsitteellinen malli käyttäen hänen tunnistamiaan konsepteja. Yhteensä viisi käsitteellistä mallia rakennettiin. Näiden pohjalta tämän tutkielman tutkija loi yhteen vetävän mallin, jota voitaisiin käyttää pohjana tarkemmalla keskustelulle organisaatiossa ja lopuksi ottaa käyttöön. Tapaustutkimus antoi tärkeää informaatiota organisaatiokohtaisen konseptimallin kehittämisen prosessista ja mallinnus nähtiin asiantuntijoiden toimesta tärkeänä työvälineenä kommunikoinnin edistämisessä eri organisaation sidosryhmien välillä.