Intuitiiviset kirjoitusharjoitukset kirjoittajan tukena - Meritähti, Katja (2022)
Tutkielmani aiheena ovat intuitiiviset kirjoitusharjoitukset. Tutkimusmetodina käytin autoetnografista havainnointia harjoittelun hyödyistä omalle kirjoittamiselle. Halusin tutkia juuri intuitiivisten kirjoitusharjoitusten vaikutuksia, koska näin tehdyt harjoitukset yllättivät minut toimivuudellaan. Erittelen tutkimuksessa tärkeimmät käsitteet intuition ja kirjoitusharjoitukset sekä tutkimusmenetelmänä autoetnografian. Autoetnografinen tutkimusmenetelmä antoi minulle mahdollisuuden tutkia omaa toimintaani ja kehittymistäni. Tutkimuksen aineisto on kerätty vuosina 2020–2021 tekemistäni intuitiivisista kirjoitusharjoituksista. Olen tehnyt harjoitukset omaan käyttööni ja ne ovat autenttisia, sopien tämän tutkimuksen aineistoksi. Harjoitukset eroavat normaaleista kirjoitusharjoituksista siinä, että ne on tehty pyrkien jättämään tietoinen ajattelu ja havainnointi taustalle ja toimimaan täysin intuition viemänä. Intuitiolla tarkoitetaan sisäistä viisautta ja toimintaa ilman tietoisen ajattelun tuomia havaintoja tai kuten tässä tutkimuksessa, vaistonvaraista, tajunnanvirralla kirjoittamista. Aineisto koostuu 34 kirjoitusharjoituksesta. Olen tutkinut harjoitusten vaikutuksia ja niiden antamaa tukea kirjoittavalle, seuraavien kysymysten kautta. Etsin aineistosta kirjoittamisen iloa ja voimaantumista, kirjoittamisprosessin eteenpäin viemistä, oivallusten löytymistä, rentoutumista ja tunteiden, kuten surun ja murheen laimentumista. Tutkimukseni osoittaa, että intuitiivisilla harjoituksilla on vaikutuksia ja ne toimivat kirjoittajan tukikeinona. Suurin yksittäinen etu harjoituksen tekijälle oli uusien ideoiden, oivallusten löytyminen. Lähes yhtä paljon sain kirjoittajana apua oman kirjoitusprosessini edistymiseen ja kirjoittamisen ilon ja voimaantumisen löytämiseen. Merkittävä, mutta vähäisempi vaikutus oli tunteiden lievittyminen niistä paperille kirjoitettaessa, ja pienin vaikutus löytyi rentoutumisesta.