Circular economy drivers and role of producer responsibility in the Finnish solar panel sector – stakeholder perceptions - Launonen, Hanna (2022)
Pariisin ilmastosopimuksen hengessä Euroopan unionin jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet hillitsemään ilmaston muutosta. Käytössä olevien keinojen kirjo on laaja sisältäen pitkän aikavälin strategioita ja suunnitelmia sekä sääntely- ja rahoitusinstrumentteja, joita toteutetaan edelleen jäsenmaissa. Energia-alalla etsitään ratkaisuja muun muassa uusiutuvasta energiasta. Kasvava käyttöönotto tuo mukanaan kuitenkin haasteita, ja aurinkoenergian kohdalla nämä haasteet liittyvät harvinaisten materiaalien käyttöön, kierrätettävyyteen ja uudelleenkäyttömahdollisuuksiin. Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee kotimaisten markkinatoimijoiden näkemyksiä tuottajavastuusääntelystä ja kiertotalouden ajureista koskien aurinkopaneelien elinkaarta. Laadullinen tutkimus toteutettiin sidosryhmähaastatteluina, joihin osallistui yhdeksän alan toimijaa. He edustivat eri sidosryhmiä ja näkemyksiä kerättiin valvonta- ja sääntelyviranomaisilta, tuottajayhteisöiltä, valtion kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatiolta, palveluntarjoajilta ja tuottajilta, sekä alan tutkijalta. Tutkimuksen löydöksenä voidaan todeta, että tuottajavastuusääntely vaikuttaa vahvasti alan taustalla ja toteutuu hyvin elektroniikkajätteen loppukäsittelyssä. On kuitenkin huomattavaa, että tuottajavastuulla ei koettu olevan suurta painoarvoa tuotteen elinkaaren muissa vaiheissa. Erityisesti tuotteen suunnittelun ja käytönaikaisissa vaiheissa nähtiin olevan edellytyksiä edistää kiertotalouden mukaista toimintaa. Kiertotalouden ajureiksi tutkimus tunnisti toimijoiden välisen voimadynamiikan ja vuorovaikutuksen, kuluttajien lisääntyneen tietoisuuden ja vihkiytymisen ympäristö- ja vastuullisuusaiheisiin, toimivat tuki- ja seurantajärjestelmät ennakoitavan sääntelyn tukena, järjestelmätason tehostamisen ja kehittämisen mahdollisuudet, kiertotalouden tuomat kaupalliset mahdollisuudet, sekä kiertotalouden ja sitä tukevien toimintatapojen yleisen hyväksynnän.