Tietohallintojohtajan kompetenssit - Itkonen, Ilkka (2022)
Organisaatiot ovat tänä päivänä enemmän kuin koskaan riippuvaisia erilaisista teknologiosta. Käytännössä organisaatiot saivat lisäarvoa ja tehokuutta toimintaansa IT:stä ja eri teknologiosta jo vuosikymmeniä sitten. Tämä voidaan huomata esimerkiksi tietohallintojohtajan työtehtävän syntymisestä 1980-luvulla. Tosin tietohallintojohtajan rooli oli huomattavan erilainen verrattuna nykyiseen ja niitä ei tarvittu samassa mittakaavassa. Alussa rooli keskittyi vahvasti teknologian tarjoamiseen ja teknisenä tukena toimimiseen. Nykyisin rooli on kuitenkin käytännössä poikkeuksetta todella vaativa ylempään johtoon kuuluva työtehtävä. Tehtävä edellyttää laajaa osaamista niin teknologian kuin myös liiketoiminnan kontekstissa. Rooli on muuttunut ja vastuu on kasvanut säännöllisesti, mutta tätä ei ole huomioitu tutkimuksen näkökulmasta. Tämän johdosta on perustelua selvittää, mitkä ovat tietohallintojohtajan kompetenssit tänä päivänä. Tätä lähestyttiin aluksi kirjallisuuskatsauksen avulla, jossa selvisi, että etenkin johtaminen, vuorovaikutustaidot sekä liiketoiminnan ja teknologian rajapinnassa toiminen ovat tärkeitä osaamisalueita tietohallintojohtajalle. Empiirinen osio toteutettiin käytännössä dokumenttianalyysina hyödyntäen työpaikkailmoituksia sekä uutisartikkeleita. Dokumenttianalyysi vahvisti ajankohtaisen aineiston ansioista kirjallisuuskatsauksesta tuttuja havaintoja, mutta tuloksista voitiin havaita myös poikkeamia. Johtaminen ja muut pehmeät kompetenssit ovat entistä tärkeimpiä. Useissa tapauksissa tietohallintojohtajan tutkinnon tieteenalalla ei ole suurta merkitystä, vaan tutkinto voi olla esimerkiksi kasvatustieteen puolelta. Tämän avulla voidaan perustellusti argumentoida, ettei tietohallintojohtajan tarvitse kovia kompetensseja eli esimerkiksi teknistä osaamista korostetusti niin kuin aiemmin. Tutkimusta tarvitaan kuitenkin entistä enemmän niin tietohallintojohtajan kuin muiden informaatioteknologian ammattilaisten kompetenssien näkökulmasta, koska aihe on entistä ajankohtaisempi päivä päivältä.