Melanoma-derived hyaluronan-coated extracellular vesicles mediate pro-tumorigenic phenotype in macrophages - Korkiamäki, Riku (2022)
Melanooma- ja immuunisolujen välinen vuorovaikutus mahdollistaa melanooman kehittymisen pahanlaatuiseksi, sekä metastaasin. Syöpäsoluista peräisin olevat solunulkoiset vesikkelit (extracellular vesicle, EV) pystyvät eriyttämään makrofaageja syövälle edulliseksi fenotyypiksi, mutta tarkat mekanismit tälle eivät ole vielä tiedossa. Melanoomasoluissa hyaluronaani syntaasi -geenin ilmentymisen lisääminen lisää hyaluronaanipäällysteisten solunulkoisten vesikkeleiden eritystä. Vesikkeleitä erittyy myös yleisesti paljon syöpäsoluista. Tässä opinnäytetyössä tutkin hyaluronaanipäällysteisten solunulkoisten vesikkeleiden roolia makrofaagien erilaistumisessa. Hyaluronaanipäällysteiset vesikkelit lisäsivät syöpää edistävien sytokiinien ja muiden tekijöiden (IL-1β, IL-8, TSG-6, and PD-L1) ilmentymistä makrofaageissa ja aiheuttivat makrofaageissa pitkänomaista morfologiaa. Erään hyaluronaanin reseptorin, TLR4:n (Toll-like receptor 4), estäminen vähensi sytokiinien eritystä, mikä voi tarkoittaa hyaluronaanipäällysteisten solunulkoisten vesikkeleiden vaikutuksen tapahtuvan TLR4:n kautta. Tutkimuksen tulokset viittaavat uuteen hyaluronaaniin liittyvään mekanismiin, jonka kautta makrofaagit voivat erilaistua syöpää edistäväksi fenotyypiksi.