Suomen ja Ruotsin sektori-indeksien riippuvuussuhteet koronaviruspandemian aikana - Mikkola, Jere (2022)
Uusi koronavirustauti lähti alkuvuotena 2020 leviämään ympäri maailmaa ja kehittyi nopeasti maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Covid-19-pandemian seurauksena osakemarkkinat kokivat viime vuosien merkittävimmän romahduksen. Samalla monet valtiot ympäri maailmaa joutuivat tekemään ankaria rajoituspäätöksiä pandemian hillitsemiseksi, mutta Ruotsissa linja oli erilainen. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia, kuinka Helsingin ja Tukholman pörssien sektori-indeksien keskinäinen korrelaatio on muuttunut pandemian myötä. Tutkielma on toteutettu vertailemalla viimeisen kymmenen vuoden aikaisia sektori-indeksien korrelaatiokertoimia vuoden 2020 koronapandemian aikaisiin vastaaviin lukemiin. Tutkielman merkittävimmät löydökset ovat matkustuksen ja vapaa-ajan, yleishyödyllisten palveluiden ja vähittäiskaupan sektoreilla, joissa kaikissa korrelaatiokertoimet ovat kääntyneet päinvastaisiin lukemiin pandemia-ajanjakson aikana: Vähittäiskaupan ja yleishyödyllisten palveluiden sektoreilla korrelaatiokertoimien arvot ovat vahvistuneet, mutta matkustuksen ja vapaa-ajan-sektorilla korrelaatio on laskenut. Lisäksi tutkielma esittää kuukausikohtaisen korrelaation muutokset vuonna 2020 eri sektoreilla. Näistä muutoksista ei löydy huomionarvoisia poikkeuksia normaaleihin vuoden sisäisiin muutoksiin. Merkittävää kuitenkin on, että korrelaatiokertoimet ovat pääsääntöisesti samoina ajankohtina joko korkeat tai matalat, mikä kielii erilaisista muutoksista Suomen ja Ruotsin osakemarkkinakentässä. Muutokset eri markkinoiden korrelaatioissa ovat merkittävää tietoa kyseisille markkinoille sijoitusportfolionsa hajauttaneille sijoittajille, jotka pyrkivät ylläpitämään riskisuojattua portfoliota. Tulosten perusteella riskihajautettujen portfolioiden tehokkuus on voinut kärsiä koronaviruspandemian aikana, ja riskitietoisten sijoittajien kannattaisi vastaavanlaisissa tilanteissa uudelleenarvioida portfolioidensa riskisyyttä.