Hyvinvoinnin edistäminen liikuntateknologioiden avulla - Viljanen, Roosa (2022)
Liikuntateknologioiden käyttö jokapäiväisessä arkielämässä on kasvanut laajasti muutamien vuosien aikana. Vaikka liikuntateknologioiden käyttö onkin kasvanut, on ihmisten hyvinvointi heikentynyt. Tässä tutkielmassa tarkastellaan liikuntateknologioiden mahdollisuutta edistää yksilön hyvinvointia. Tutkielman aihetta tarkastellaan kahden tutkimuskysymyksen avulla: Miten liikuntateknologioita voidaan hyödyntää hyvinvoinnin edistämisessä sekä millä tavoin liikuntateknologiat motivoivat käyttäjäänsä hyvinvoinnin ylläpitämisessä sekä parantamisessa? Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa liikuntateknologiat rajataan puettaviin liikuntateknologioihin ja niiden kanssa käytettäviin mobiilisovelluksiin. Hyvinvoinnin käsitettä tarkasteltiin terveyden ja yksilön näkökulmasta ja hyvinvoinnin tarkastelu jaettiin fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Tutkielmassa käsitellään myös hyvinvoinnin edistämisen motivaatiota. Tutkielmassa tarkasteltujen lähteiden perusteella voidaan todeta liikuntateknologioiden edistävän hyvinvointia. Liikuntateknologioiden avulla voidaan seurata kehossa tapahtuvia muutoksia, ja huomata epänormaalit toiminnot, kuten liian korkeat sykkeet tai lämpötilat. Liikuntateknologioin antamaa dataa voidaan myös hyödyntää potilaan ja lääkärin välisessä vuorovaikutuksessa. Liikuntateknologioissa olevat ominaisuudet motivoivat käyttäjäänsä edistämään hyvinvointiaan. Nämä ominaisuudet olivat aktiivisuuden muistuttaminen, askelmäärät, sykkeen seuraaminen, kaloreiden kulutuksen näkyminen, unen seuraaminen, sosiaalinen tuki sekä mobiilisovelluksen antamat palkinnot. Vaikka liikuntateknologioiden avulla voidaan edistää käyttäjän hyvinvointia, voi ne aiheuttaa myös teknostressiä käyttäjilleen. Myös liikuntateknologiat eivät motivoi kaikkia edistämään hyvinvointia. Liikuntateknologioissa olevat ominaisuudet motivoivat edistämään fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia, mutta liikuntateknologioissa ei ole psyykkiselle hyvinvoinnille suunnattuja ominaisuuksia. Jatkotutkimuksen aiheet voisivat tulevaisuudessa keskittyä määritteellään liikuntateknologioihin ominaisuuksia, joiden avulla käyttäjä voisi edistää myös psyykkistä hyvinvointia.